Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

The virgin suicides



Αν νομίσετε πως πρόκειται για αστυνομικό ή τρόμου, ξεχάστε το!
Το πρωτόλειο μυθιστόρημα του Aμερικανού συγγραφέα (ελληνικής καταγωγής από την Προύσσα της Μ. Ασίας) Jeffrey Eugenides, είναι ουσιαστικά η δραματική βιογραφία πέντε εφήβων κοριτσιών, της ίδιας οικογενείας, που αυτοκτονούν όλες τους, αν και με διαφορετικό τρόπο. Για τη σύντομη ζωή τους μέσα σε μια ακατανόητη υστερία απαγορεύσεων, τις εφηβικές τους τρέλες, και την καθημερινότητα σε μια μικροαστική κωμόπολη των Ηνωμένων Πολιτειών μαθαίνουμε από τα αγόρια - αφηγητές του μυθιστορήματος -σε πρώτο πρόσωπο πληθυντικού- που έχουν ερωτευτεί τα κορίτσια και προσπαθούν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γι’ αυτές από το σπίτι τους, τη συμπεριφορά τους στο σχολείο, αλλά και τη μυστική παρακολούθηση που έκαναν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους.
Ένα βιβλίο χωρίς αγωνία, σχεδόν χωρίς πλοκή, σαν σκέτα αποσπάσματα από σελίδες ημερολογίου, που όμως δε γίνεται να το αφήσεις από τα χέρια σου!
Ένα αφήγημα, γροθιά στο στομάχι, γραμμένο στη μοναδική γλώσσα του συγγραφέα.
Γίνεται αλήθεια ένας καλλιτέχνης του λόγου να διαμορφώσει τόσο προσωπικό στιλ από το πρώτο του έργο; Όσοι διαβάσουν το βιβλίο στο πρωτότυπο, θα συμφωνήσουν νομίζω μαζί μου πως φυσικά και γίνεται αν είσαι συγγραφέας του διαμετρήματος του Jeffrey Eugenides.
Απλά, μην το χάσετε!

Jeffrey Eugenides (2002) The virgin suicides. London: Bloomsbury

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1993. Στα ελληνικά εκδόθηκε το 2005 από τις εκδόσεις LIBRO σε μετάφρση της Έφης Καλλιφατίδη με τίτλο «ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ».
Γυρίστηκε και ταινία σε σκηνοθεσία της Sofia Coppola, το 1999.

Διαβάστε επίσης την κριτική στην εφημερίδα Die Zeit
στη διεύθυνση
http://www.zeit.de/2004/22/L-Eugenides

Δεν υπάρχουν σχόλια: