Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

The Septembers of Shiraz



Ο έμπορος πολυτίμων λίθων Ισαάκ Αμίν διαθέτει το χειρότερο προφίλ μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Σάχη στην Περσία: είναι εβραϊκής καταγωγής και αρκετά πλούσιος. Μια ωραία πρωία συλλαμβάνεται ως πράκτορας των Ισραϊλινών (τυγχάνει βλέπετε να έχει και συγγενείς στο Ισραήλ) και οδηγείται στις διαβόητες φυλακές Εβίν, τις οποίες παλιά χρησιμοποιούσε η Σαβάκ (η μυστική υπηρεσία του Σάχη) και τώρα ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης για να τυραννήσουν τους δικούς τους αντιπάλους. Ο Μοχσέν, ο ανακριτής του Ισαάκ, τον βασανίζει στα ίδια κελιά όπου και ο ίδιος είχε βασανιστεί επί Σάχη!
Ο Ισαάκ δε χάνει μόνο την ελευθερία του. Η οικογένειά του ούτε που ξέρει που βρίσκεται, ο γιος του που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη χάνει κάθε επαφή μαζί του και στο τέλος χάνει και όλη του σχεδόν την περιουσία από τους αδηφάγους θεματοφύλακες του «επαναστατικού» καθεστώτος.
Καλώς ήλθατε στον εφιάλτη που λέγεται Ιράν τη δεκαετίας του 1980.
Όποιος εθεωρείτο φιλομοναρχικός, κομμουνιστής, «δυτικόφρων» ή απλώς φορούσε τα λάθος ρούχα ή άκουγε «παρακμιακή» μουσική μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να συλληφθεί και να υποστεί βασανιστήρια ή ακόμη και να εκτελεστεί.
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για την ιστορία μιας οικογένειας που προσπαθεί να γλιτώσει από το σκοταδιστικό καθεστώς των μουλάδων, γραμμένο από την Dalia Sofer,η οικογένεια της οποίας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της το 1982, επειδή έζησε παρόμοιες εμπειρίες με αυτές του Ισαάκ.


Dalia Sofer (2008) The Septembers of Shiraz. London: Picador
ISBN 978-0-330-45697-5
(Το βιλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2007 από την Ecco Books (HarperCollins, New York)

Δεν υπάρχουν σχόλια: