Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Περιπέτεια στο Άγιο Όρος



Ένας τραπεζικός υπαλληλάκος δέχεται μια αποστολή διεκπεραίωσης ενός εγγράφου, μια απλή αγγαρεία κλητήρα με άλλα λόγια, η οποία όμως του προσφέρει ένα ταξίδι στην ιερή πολιτεία, αλλά κυρίως τον βγάζει από τη ρουτίνα της δουλειάς πίσω από τον γκισέ, από την καθημερινότητά του δηλαδή, «όπου δε συμβαίνει τίποτε και όλα είναι ήσυχα... όπου ξέρεις πως σήμερα γίνονται αυτά που έγιναν χθες και αύριο θα ξαναγίνουν αυτά που έγιναν σήμερα.» (σ. 226)
Αυτό το ταξίδι τον ρίχνει σε μια περιπέτεια που περιλαμβάνει έναν αμύθητο θησαυρό που είχε χαθεί, αρχαιοκάπηλους συνεργάτες των κατακτητών στην Κατοχή που σήμερα έγιναν ευυπόληπτοι πολίτες, ξένους τυχοδιώκτες, απατημένους συζύγους, έναν ηγούμενο που ξέρει περισσότερα από όσα δείχνει, χωροφύλακες και λοιπές τοπικές αρχές.
Ο αστυνόμος Μπέκας δεν παίρνει μέρος σ’ αυτή την ιστορία, αλλά ο συγγραφέας Γιάννης Μαρής καταφέρνει να μας κρατά σε αγωνία, καθώς εμείς ξεφυλλίζουμε το βιβλίο σελίδα σελίδα προσπαθώντας να ξεχάσουμε και τη δική μας ρουτινιάρικη ζωή και να μεταμορφωθούμε για λίγο σε μεγάλο αστυνομικό λαγωνικό.

Γιάννης Μαρής (2008) Περιπέτεια στο Άγιο Όρος.
ISBN 978-960-469-156-2
ειδική έκδοση για την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ 14/8/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: