Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

Second Variety




Ομολογουμένως ήταν μια εμπειρία να διαβάζω ένα δυο διηγήματα του Philip K. Dick κάθε βράδυ στις διακοπές. Επειδή τριγύρω δεν υπήρχαν άλλα σπίτια, ακουγόταν μόνο κάποιο αυτοκίνητο που περνούσε αραιά και που, ή οι περίεργοι ήχοι της νύχτας στην εξοχή, μια γάτα που νιαούριζε, κάποιο κοκόρι, ή ακόμη και οι νυχτερίδες που κυνηγούσαν ποντίκια. Αν προσθέσεις και τα διάφορα έντομα που τα τραβούσε το φως της λάμπας μου στο μπαλκόνι, η ατμόσφαιρα ήταν ότι έπρεπε για επιστημονική φαντασία και δη τύπου δυστοπίας όπως μόνον ο Φίλιπ Ντικ μπορεί να δημιουργήσει.

Στη συλλογή που διάβασα, το τελευταίο διήγημα ήταν η «Δεύτερη Ποικιλία» που είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 1953 στο περιοδικό Space Science Fiction. Πρόκειται για το διήγημα που ενέπνευσε το σκηνοθέτη Christian Duguay να γυρίσει την ταινία Screamers το 1995. Αρκετά διαφορετική από το πραγματικό διήγημα, αλλά εδώ ας περιοριστώ καλύτερα στο διήγημα.

Στη «Δεύτερη Ποικιλία», η γη έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί μετά από ένα ολέθριο παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών (που έχασαν) και της Ρωσίας (που νίκησε). Τα Ηνωμένα Έθνη αναγκάζονται να αποικήσουν τη σελήνη, όπου εγκαθιστούν το στρατηγείο τους, ενώ οι κυρίαρχοι της γης Ρώσοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον νέο κίνδυνο. Πρόκειται για το νέο όπλο των Ηνωμένων Εθνών, τα «αρπακτικά νύχια», εξελιγμένα δολοφονικά ρομπότ που τους εξοντώνουν συστηματικά.
Ποιος τελικά είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος σ’ αυτή την ιστορική εξέλιξη; Τώρα μάλιστα που τα αυτο-αναπαραγωμένα ρομπότ θέλουν να κυριαρχήσουν τα ίδια και όχι απλώς να εξοντώνουν Ρώσους;
Ο Ντικ πάντως αφήνει μια αμυδρή ακτίνα ελπίδας να τρεμοφέξει στην τελευταία παράγραφο του διηγήματος.



Το διήγημα περιέχεται στο βιβλίο
Dick, P. (1987) The Philip K. Dick Reader. New York: Citadel Press.
που περιέχει τα εξής διηγήματα:
"Fair Game" 1959
"The Hanging Stranger" 1953
"The Eyes Have It" 1953
"The Golden Man" 1954
"The Turning Wheel" 1954
"The Last of the Masters" 1954
"The Father-thing" 1954
"Strange Eden" 1954
"Tony and the Beetles" 1954
"Null-O" 1958
"To Serve the Master" 1956
"Exhibit Piece" 1954
"The Crawlers" 1954
"Sales Pitch" 1954
"Shell Game" 1954
"Upon the Dull Earth" 1954
"Foster, You're Dead!" 1955
"Pay for the Printer" 1956
"War Veteran" 1955
"The Chromium Fence" 1955
"We Can Remember It for You Wholesale" 1966
"The Minority Report" 1956
Paycheck 1953
"Second Variety" 1953

1 σχόλιο:

nanti είπε...

Όντως καταπληκτικός ο Ντικ Μανώλη.
Πληροφοριακά αναφέρω ότι το διήγημα του Ντικ "Δεύτερη ποικιλία", είχε πρωτοδημοσιευτεί στα ελληνικά σε έναν από τους εξαντλημένους τόμους του Εξάντα, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Μπορεί όμως κανείς να το βρει στο
http://www.altfactor.ath.cx
το οποίο είναι ένα ιστορικό site (λειτούργησε από το 1996-2004) με μια μεγάλη βιβλιοθήκη διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας, βιογραφίες συγγραφέων, ολοκληρωμένες παρουσιάσεις περιοδικών και ανθολογιών. Εκεί υπάρχουν γύρω στα 300 διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, τα περισσότερα αναδημοσιεύσεις από τις αυθεντικές μεταφράσεις τους στις ανθολογίες του Εξάντα (σε επιμέλεια Καλλιπολίτη), στα περιοδικά Απαγορευμένος Πλανήτης, Nova, κλπ. και φυσικά πολλά διηγήματα του Ντικ.