Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

The comlete polysyllabic spree



O συγγραφέας του βιβλίου, ο Nick Hornby, συγκέντρωσε όλες τις βιβλιοκριτικές που έγραφε για το περιοδικό The Believer; http://www.believermag.com/, από το Σεπτέβριο του 2003 έως τον Ιούνιο του 2006, μία για κάθε μήνα, σ’ αυτόν το τόμο επειδή ήταν σίγουρο πως θα πουλούσε αρκετά. Και δεν έπεσε έξω. Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Viking το 2006 και τον επόμενο κιόλας χρόνο ξαναεκδόθηκε από τα Penguin Books.
Θα μου πείτε, είναι ποτέ δυνατόν να είναι τόσο πετυχημένο ένα βιβλίο που περιέχει απλώς κριτικές βιβλίων τη σημερινή εποχή; Θα πρέπει να σας εξηγήσω πως εδώ δεν πρόκειται για κάποιο συνηθισμένο είδος κριτικής βιβλίου. Κατ’ αρχάς υπάρχει ο τρομερός και απαράβατος κανόνας που επιβάλλει το περιοδικό «Ποτέ μη θάψεις κανέναν!»
Όντως, ο Nick Hornby παρουσιάζει μόνο βιβλία που του άρεσαν, ή τουλάχιστον έχει κάτι θετικό να πει γι’ αυτά. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν του άρεσε κάποιο βιβλίο, δεν μπορεί να αναφέρει τον τίτλο του ή το όνομα του συγγραφέα, απλώς λέει «του Ανωνύμου»!!!
Δεν κάνει όμως μόνον κριτική των όσων διαβάζει. Μιλάει επίσης για τις αναγνωστικές του συνήθειες, κριτικάρει το στιλ άλλων κριτικών λογοτεχνίας, αυτοσαρκάζεται και είναι φοβερά διασκεδαστικός και ταυτόχρονα ειλικρινής (ακόμη και όταν μας λέει κατάμουτρα ψέματα...)
Μην αγοράσετε πάντως το βιβλίο αν δεν είστε έτοιμοι να ξοδέψετε χρήματα για πολλά ακόμη βιβλία. Έγώ ήδη παρασύρθηκα από τις προτάσεις του και αγόρασα τέσσερα από αυτά που του άρεσαν. Και είχε απόλυτο δίκιο. Ήταν όλα τους υπέροχα.

Το βιβλίο που βλέπετε στην εικόνα είναι το
Hornby, Nick (2007) The complete Polysyllabic Spree. London: Penguin
και αγοράστηκε από το βιβλιοπωλείο Public στη τιμή των 9,60 ευρώ.

Με τράβηξε το όμορφο εξώφυλλό του και ήμουν έτοιμος να το παρατήσω, γιατί σπάνια μου αρέσουν οι βιβλιοκριτικές, όμως διάβασα την εισαγωγή του (ευτυχώς πλέον στα βιβλιοπωλεία βρίσκεις μια καρέκλα να χαζέψεις λιγάκι το βιβλίο) και αμέσως κατάλαβα πως εδώ πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό.
Φαίνεται πως η ειλικρίνεια και η η έλλειψη περισπούδαστου ύφους από μέρους του συγγραφέα μου άλλαξαν γνώμη. Ευτυχώς βέβαια γιατί ήταν απολαυστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: