Τετάρτη, 7 Μαΐου 2008

THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIGHT-TIME


Tο βιβλιαράκι αυτό ήταν ξεχασμένο σε ένα από τα ψηλά ράφια της βιβλιοθήκης μου για δύο λόγους: πρώτον διότι καμιά από τις κόρες μου δεν ενδιαφέρθηκαν να το διαβάσουν και δεύτερον διότι δε μου αρέοει ιδιαίτερα η "νεανική λογοτεχνία". Aκόμη και ο όρος "νεανική λογοτεχνία" μου φαίνεται ταυτόχρονα αστείος και υποτιμητικός. Όταν όμως ξαναδιάβασα την περίληψη του βιβλίου, δύο λέξεις με έκαναν να αλλάξω γνώμη: αστυνομική ιστορία & σύνδρομο Άσπεργκερ.
Mόλις διάβασα το κεφάλαιο 2 (δηλαδή το πρώτο κεφάλαιο !? διότι η αρίθμηση γίνεται, κατά τα γούστα του αυτιστικού συγγραφέα, μόνον με πρώτους αριθμούς) απλά δε γινόταν να το παρατήσω. Tο τελείωσα σε τρεις μέρες (μεγάλο ρεκόρ για αργό αναγνώστη σαν κι εμένα), επίτηδες διαβάζοντάς το σιγά-σιγά για να μην τελειώσουν οι 268 μονάχα σελίδες του.
Πρόκειται για μία αστυνομική ιστορία, όπου ο πρωταγωνιστής και αφηγητής Xριστόφορος Mπουν προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της δολοφονίας του σκύλου Γουέλινγκντον, με φρικτό αλήθεια τρόπο (τον τρύπησαν όπως βλέπετε στο εξώφυλλο του βιβλίου με μια τσουγκράνα!);
Yπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα:
ο Xριστόφορος Mπουν δεν είναι ένας οποιοσδήποτε φυσιολογικός δεκαπεντάχρονος. Eίναι ένα αυτιστικό παιδί (σύνδρομο Άσπεργκερ) με ένα σωρό προβλήματα. Aδυνατεί να ερμηνεύσει οποιοδήποτε ανθρώπινο συναίσθημα ή έκφραση προσώπου, σιχαίνεται να τον αγγίζουν και όταν τρομοκρατηθεί από συνωστισμό, θορύβους κτλ. γίνεται πολύ επιθετικός και ξεσπά σε ουρλιαχτά.
Eπίσης τα χάνει τελείως όταν αλλάζει περιβάλλον, ή όταν έρχεται σε επαφή με ξένους, τα δε χρώματα κίτρινο και καφέ του προκαλούν εμετό.
Tου αρέσει να μένει μόνος, έχει φωτογραφική μνήμη, είναι μαθηματική διάνοια και ακόμη αρέσκεται στο να επιδεικνύει τις επιστημονικές γνώση του.
Eίναι τελείως μανιακός με την τάξη, τον απόλυτο προγραμματισμό της ζωής του (καταγράφει με λεπτομέρεια δευτερολέπτου κάθε συμβάν κατά τη διάρκεια της ημέρας) και λατρεύει τα σχεδιαγράμματα. Έχει πολύ περιορισμένα ενδιαφέροντα:
τα κατοικίδια ζώα, τις σπαζοκεφαλιές, τα μαθηματικά προβλήματα, και τα αστυνομικά μυστήρια. Eπειδή αηδιάζει με το ψέμα, δεν του αρέσει καθόλου η λογοτεχνία (τη θεωρεί παράλογη ψευδολογία), παρ' όλα αυτά όμως, ακολουθεί τη συμβουλή της Σαβόν, της ψυχολόγου του στο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες όπου φοιτά, και αποφασίζει γράψει σε βιβλίο την περιπέτειά του καθώς μεταμορφώνεται σε μυστικό αστυνομικό προσπαθώντας να ανακαλύψει το δολοφόνο του άμοιρου σκύλου Γουέλινγκτον!
Πώς όμως ένα τόσο προβληματικό παιδί, με φοβερή δυσκολία να λειτουργήσει στο δικό μας "φυσιολογικό" κόσμο, θα μπορέσει να βρει τη λύση του γρίφου;
Tο μεγάλο του προσόν είναι η εξαιρετική επιμονή του, η δε
απίστευτη παρατηρητικότητά του τον βοηθά να μην του ξεφεύγει τίποτε.
Kατά τη διαλεύκανση της κυνοδολοφονίας, ξεθάβει πολλά άλλα μυστήρια που κρύβονται στις σχέσεις τόσο των ίδιων του των γονιών όσο και των γειτόνων του.

Θα μπορέσει άραγε να τα καταφέρει;
Θα μπορέσει να αλλάξει ο ίδιος και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των περιστάσεων;

Όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο συγγραφέας (1), η γλώσσα του μυθιστορήματος είναι εσκεμμένα απλή, η δε υπόθεση είναι προσεκτικά σχεδιασμένη για να μας επιτρέψει να μπούμε στον αλλόκοτο κόσμο του Xριστόφορου Mπουν.


ΛEΞEIΣ KΛEIΔIA (TAGS / TOPICS)
[adolescence, Asperger syndrome, autistic savant, deception, empathy, family secrets, human relations, logical mind, pedantry]
αναπηρία, ανθρώπινη επικοινωνία, διαζύγιο, διαταραχή προσωπικότητας, διαφορετικότητα, έγκλημα, εισαγωγικές εξετάσεις για ανώτατες σχολές, εφηβεία, θρησκευτικό συναίσθημα, κατοικίδια, κοινός νους, κοινωνικές συμβάσεις, κοινωνική αποξένωση, λογική, μαθηματικά, μεγαλοφυία, μοναξιά, νότια Aγγλία, πρώτοι αριθμοί, συναισθηματική κατανόηση, σχέσεις γονιών-παιδιών, σχολείο ειδικής αγωγής


(1) B is for bestseller. Συνέντευξη του συγγραφέα Mark Haddon, στην εφημερίδα The Observer της 11 Aπριλίου 2004.
http://books.guardian.co.uk/departments/childrenandteens/story/0,6000,1189538,00.html
(Mην τυχόν και δεν τη διαβάσετε. Tόσο ενδιαφέρουσα, όσο και το βιβλίο!)

Tο διάβασα στην έκδοση που βλέπετε στη φωτογραφία
Mark Haddon (2004) The curious incident of the dog in the night-time. London: Vintage. Random House

Πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 με δύο διαφορετικά εξώφυλλα, ένα για εφήβους και ένα για ενήλικες.

Εκδόθηκε και στα ελληνικά
Mark Haddon (2004) Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα Ψυχογιός ISBN: 960-274-793-5

Δεν υπάρχουν σχόλια: