Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ο θείος Πέτρος κα η Εικασία του Γκόλντμπαχ


"Ο θείος σου Πέτρος παιδί μου είναι ένας αποτυχημένος της ζωής". Αυτά τα λόγια του πατέρα του προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει ο αφηγητής του μυθιστορήματος και εμπλέκεται σε μία περιπέτεια αναζήτησης της αλήθειας που τελικά έχει σοβαρότατες επιπτώσεις και για τον ίδιο.
Αυτός ο μυστηριώδης θείος Πέτρος αποδεικνύεται πως είναι ένας μεγάλος μαθηματικός του πρώτου μισού του 20ου αιώνα που έχει διδάξει στη Γερμανία και στην Αγγλία και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του. Το μυαλό ξυράφι που διαθέτει (κατά τα λεγόμενα μάλιστα του Καραθεοδωρή!) και η απύθμενη αλαζονεία του τον σπρώχνουν να ασχοληθεί με την επίλυση ενός από τα πιο δύσκολα προβλήματα των μαθηματικών: την Εικασία του Γκόλντμπαχ και τις ιδιότητες των πρώτων αριθμών. Η μανία του όμως να βγει πρώτος σ' αυτήν την κούρσα να αποδείξει πρώτος την εικασία και ο φόβος ότι γρήγορα θα εξασθενήσουν οι δημιουργικές του δυνάμεις οδηγούν το θείο Πέτρο σε κάποιες καταστροφικές επιπτώσεις για την καριέρα του και την προσωπική του ζωή.

Ο Απόστολος Δοξιάδης γράφει ένα συναρπαστικό βιβλίο για τα μαθηματικά και τους επιστήμονες που τα υπηρετούν καθώς τραβά σιγά-σιγά το πέπλο μυστηρίου που τυλίγει τον κόσμο στον οποίο ζουν σχεδόν αποκομμένοι. Μαθαίνουμε για τους μεγάλους μαθηματικούς γρίφους, τη ζωή στα ερευνητικά ιδρύματα, τις έμμονες ιδέες από τις οποίες κατατρύχονται οι μεγάλοι μαθηματικοί, τον αγώνα για συνεχείς δημοσιεύσεις και την προσπάθεια να μπουν στο πάνθεον των ένδοξων μαθηματικών που μερικές φορές τους οδηγεί στην παράνοια.
Ένα μυθιστόρημα που θα σας καθηλώσει, ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα για μαθηματικά.

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά, το 1992.
Σύμφωνα με το άρθρο στη Wikipedia για την εικασία του Γκόλντμπαχ
http://en.wikipedia.org/wiki/Goldbach%27s_conjecture
οι εκδότες Bloosmbury & Faber and Faber ανακοίνωσαν πως θα έδιναν βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον, εντός δύο ετών, αποδείκνυε την υπόθεση, αλλά δεν είναι απορίας άξιον ότι ουδείς τα κατάφερε.

Tags/ topics/ key words
Georg Cantor, Leonhard Euler, Evariste Galois, Kurt Gödel, Godfrey Hardy, John Littlewood, Henri Poincare, Srinivasa Ramanujan, Georg Friedrich Bernhard Riemann, Bertrand Arthur William Russell
ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, ΑΞΙΩΜΑΤΑ, ΑΠOΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΠΑΓΩΓΗ, ΘΕΑ ΝΑΜΑΚΙΡΙ, ΘΕΩΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ, ΘΕΩΡΗΜΑ ΜΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΓΚΕΝΤΕΛ, ΘΕΩΡΗΜΑΤΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΠΡΩΤΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ, ΣΚΑΚΙ, ΥΠΕΡΣΥΝΕΙΔΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΙΜΑΝ

το γράμμα του Γκόλντμπαχ στον Όιλερ
http://www.math.dartmouth.edu/~euler/correspondence/letters/OO0765.pdf

G. H. Hardy (1940) A Mathematician's Apology
http://www.math.ualberta.ca/~mss/misc/A%20Mathematician's%20Apology.pdf


Russell, Bertrand (1903) The principles of Mathematics.
http://fair-use.org/bertrand-russell/the-principles-of-mathematics/index

Russell, Bertrand (1920) Introduction to mathematical philosophy
http://www.archive.org/details/introductiontoma00russuoft

Srinivasa Ramanujan Collected Papers
http://www.imsc.res.in/~rao/ramanujan/collectedindex.html

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το βιβλίο είναι φανταστικό! Aλλά η ιστορία είναι πραγματική;