Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Πίσω απ΄την Αγια-Σοφιά


Το φθινόπωρο του 1995, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος διηγήθηκε στη φίλη του τη Βάνα Χαραλαμπίδου στον 9.58 (το ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ 3) διάφορες αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, σα μια δοκιμή αυτοβιογραφίας. Για καλή μας τύχη, εκδόθηκαν σε βιβλίο που υπάρχει και στις σχολικές βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ.
Ο Χριστιανόπουλος μας αφηγείται τα πολύ δύσκολα παιδικά του χρόνια, όταν φοιτούσε στο δημοτικό και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου στις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης. Μας περιγράφει γλαφυρά τη ζωή στα διαμερίσματα όπου σε κάθε δωμάτιο έμενε από μία ολόκληρη οικογένεια, μοιράζοντας φυσικά τη μοναδική τουαλέτα, κουζίνα και καθιστικό, τις αυλές όπου μαζευόταν ολόκληρη η γειτονιά των πέριξ, την καταπιεστική μάνα του που προσπαθούσε ξενοπλένοντας και ράβοντας να συντηρήσει την οικογένειά τους, αφού ο πατέρας του ήταν συνήθως άνεργος αλλά τακτικός θαμώνας του καπηλειού, όσο και την παραλίγο αυτοκτονία τους (μάνας και γιου) το φοβερό Φλεβάρη του 1942, όπου τους έσωσε από το ξεπάγιασμα στην άκρη του δρόμου όπου είχαν ξαπλώσει μια γειτόνισσά τους αγοράζοντάς τους... ένα φλιτζάνι ψημένο κανναβούρι.
Ένα μόνο κακό βρήκα σ' αυτό το βιβλιαράκι. Είναι τόσο σύντομο. Μόλις 46 σελίδες καθαρής αυτοβιογραφίας. Και φυσικά προετοιμαστείτε να το διαβάσετε μονορούφι, γιατί αποκλείεται να το παρατήσετε γι΄ αργότερα!

Ετικέτες, λέξεις κλειδιά, θέματα:
Αγια-Σοφιά. Αη Θανάσσης, Αχειροποίητος, βομβαρδισμοί, βυζαντινές εκκλησίες Θεσσαλονίκης, γερμανική κατοχή, δικτατορία Μεταξά, είσοδος των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη την 9-04-1941, έπος 1940, ΕΟΝ, Θεσσαλονίκη, μοδίστρες, πέριξ σπιτάκια της αυλής, συνεργάτες των αρχών κατοχής, ρουμάνικο σχολείο, Φανέλα του Στρατιώτου

Χριστιανόπουλος, Ν. (1997) Πίσω απ΄την Αγια-Σοφιά. Θεσσαλονίκη: Ιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: