Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ABSTINENCE TEACHER


Η καθηγήτρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης Ruth Ramsey διακρίνεται για την ευθύτητά της και τον προοδευτισμό της, πράγμα που την κάνει αξιαγάπητη στους μαθητές του τοπικού λυκείου που διδάσκει. Σε κάποιο μάθημα όμως κάνει ένα αθώο σχόλιο περί στοματικού έρωτα που αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνο. Ένα καρφί μέσα από την ίδια της την τάξη μαρτυράει το σχόλιο στους γονείς του και το θέμα φτάνει στο διοικητικό συμβούλιο του σχολείου. Η χρονική στιγμή είναι πολύ κακή για την Ruth. Το σχολείο έχει ήδη αποφασίσει να αλλάξει το περιεχόμενο του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και αποδεχόμενο την ιδέα της συντηρητικής θρησκευόμενης κοινότητας αποφασίζει να διδάσκονται από δω και πέρα οι μαθητές την απόλυτη εγκράτεια μέχρι την ημέρα του γάμου τους. Η ανεκτική Ruth διαφωνεί βεβαίως καθώς ως προοδευτικό άτομο πιστεύει πως η ευχαρίστηση είναι κάτι καλό, το αίσθημα ενοχής είναι κάτι κακό η δε εκκλησία δεν πρέπει να επεμβαίνει στην κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού.
Στην απέναντι όχθη βρίσκεται ο Tim Mason. Ένας «ξαναγεννημένος» χριστιανός, πιστό μέλος της τοπικής εκκλησίας της Κιβωτού, ο οποίος είναι ο προπονητής της κοριτσίστικης ομάδας ποδοσφαίρου. Ο Tim κάνει αντίστοιχα το σφάλμα να καλέσει τις παίχτριές του να γονατίσουν και να προσευχηθούν μαζί του μετά από μία δύσκολη νίκη που πέτυχαν που τις οδήγησε στα τελικά του τουρνουά. Έλα όμως που ανάμεσα στο πλήθος των γονέων θεατών βρίσκεται και η Ruth που έχει έρθει να παρακολουθήσει την κόρη της. Και η Ruth είναι τελείως αντίθετη προς κάθε απόπειρα προσηλυτισμού της κόρης της, ιδιαίτερα από ακροδεξιούς φονταμενταλιστές ευαγγελιστές, όπως οι οπαδοί της εκκλησίας της Κιβωτού.
Η σύγκρουση θρησκευόμενων και μη είναι αναπόφευκτη.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Tom Perrotta, καταφέρνει να σκιαγραφήσει ένα διεισδυτικό πορτρέτο της σύγχρονης Αμερικής των αστικών προαστίων. Στην ιστορία του δε λείπουν φυσικά οι συνηθισμένες υπερβολές του αμερικάνικου τρόπου ζωής που μπορεί να μας ξενίζουν: η απαγόρευση της προσευχής σε δημόσιους χώρους, ο απόλυτος έλεγχος της προσωπικής και οικογενειακής ζωής ενός ζευγαριού από τον εφημέριό τους, ο αλκοολισμός και η ευρέως διαδεδομένη χρήση ναρκωτικών, οι χιλιάδες απαγορεύσεις στην επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού μετά από ένα διαζύγιο, ακόμη και η ιδιότυπη κατήχηση που υφίστανται, με τη θέλησή τους, οι πιστοί που μοιάζει με ολοκληρωτικού τύπου μαζική πλύση εγκεφάλου.
Ο Tom Perrotta αποφεύγει συστηματικά να προβεί σε οποιαδήποτε αξιολογική κρίση. Εξ άλλου οι χαρακτήρες του είναι τόσο απίστευτα μπερδεμένοι. Ο μεν ξαναγεννημένος χριστιανός Tim είναι ένας τέως μεθύστακας και χρήστης ναρκωτικών που κατάφερε να καταστρέψει την οικογένειά του και να τον χωρίσει η γυναίκα του (δικαίως!). Ακόμη και στο δεύτερο γάμο του με μία πιστή της εκκλησίας της Κιβωτού αποτυγχάνει. Από την άλλη μεριά, η Ruth, έχει κερδίσει τη φήμη της «κυρίας που πρεσβεύει το στοματικό έρωτα» αλλά από την άλλη μεριά επί χρόνια (μετά το διαζύγιό της) παραμένει ανέραστη!
Τι ειρωνεία... Ο μεν θρησκευόμενος Tim δεν καταφέρνει να πείσει την ίδια του την κόρη (που του επιτρέπεται να βλέπει μόνον μία φορά την εβδομάδα) να πάρει μέρος στη συνήθεια της ομαδικής προσευχής που ο ίδιος εγκαινίασε, ενώ η συνειδητά μη θρησκευόμενη Ruth βλέπει τις ίδιες της τις κόρες να κρύβουν τη Βίβλο στο δωμάτιό τους και να εκκλησιάζονται συνοδευόμενες από άλλους γονείς διότι η δική τους μητέρα από άποψη αρχής αρνείται να πάρει μέρος σε θρησκευτικές τελετές.
Όντως με το τελευταίο του βιβλίο ο Tom Perrotta αναδεικνύεται ως ο νέος χρονικογράφος της αμερικάνικης κοινωνίας. Όποιος ενδιαφέρεται για το κοινωνικό προφίλ των Ηνωμένων Πολιτειών του 21ου αιώνα σίγουρα δεν μπορεί να τον αγνοήσει.

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε την 16/11/2007 από τον εκδοτικό οίκο St Martin’s Press της Νέας Υόρκης.
Η έκδοση της φωτογραφίας είναι η εξής:
Tom Perrrota (1977) Abstinence Teacher London: Fourth Estate

H βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην καταλογογράφησή της
έδωσε τις εξής θεματικές επικεφαλίδες:
Subjects: Sex educators --Fiction.
Soccer coaches --Fiction.
Evangelists --Fiction.
Divorced parents --Fiction.
Culture conflict --Fiction.
Interpersonal relations --Fiction.
Suburban life --Fiction.
και ως λογοτεχνικό είδος το κατηγοριοποίησε
Form/Genre: Domestic fiction.
(Άλλοι θα προτιμούσαν να το ονομάσουν κοινωνική σάτιρα, ή ηθογραφικό χρονικό.)

Θα πρόσθετε επίσης τους εξής όρους κλειδιά / θέματα (σε φυσική γλώσσα):
αγάπη, αμαρτία, γάμος ομοφιλοφύλων, διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, διοίκηση σχολικών μονάδων, θρησκευτική πίστη, μεσήλικες, μετάνοια, Νέα Αγγλία, ξαναγεννημένος χριστιανός, φιλελευθερισμός, ποδόσφαιρο, σεξουαλική εγκράτεια, σωτηρία, σεμινάρια εκπαίδευσης καθηγητών, σχέσεις γονέων - παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: