Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Girls of Riyαdh

Τα κορίτσια του Ριάντ
بنات الرياض

Η συγγραφέας είχε τη φαεινή ιδέα να δημοσιεύσει σε μπλογκ το προσωπικό της ημερολόγιο. Τίποτε το πρωτότυπο θα μου πείτε σε μια εποχή που τα ιστολόγια έχουν γίνει τόσο της μόδας. Το ξεχωριστό εδώ είναι ότι η συγγραφέας,Ρατζά Αλσάνια Rajaa Alsanea, είναι σαουδαραβίνα, και το θέμα της είναι κυρίως οι σεξουαλικές σχέσεις, τα παντολογήματα και η οικογενειακή ζωή από τη ματιά μιας κοπέλας. Σε μία πολύ συντηρητική και παραδοσιακή κοινωνία όπως αυτής της μουσουλμανικής χώρας, όπου ακόμη και το να πιει καφέ ένα αγόρι με μια κοπέλα χωρίς να είναι συγγενείς προκαλεί την επέμβαση της θρησκευτικής αστυνομίας.
Η κοπέλα ανήκει στη «βελούδινη τάξη» της σαουδαραβικής κοινωνίας, κυριολεκτικά ζάπλουτη, και μας περιγράφει τη ζωή τεσsάρων φίλων κοριτσιών (που βρίσκονται σε ηλικία γάμου).
Για κάποιους πρόκειται για ένα «Σεξ και η πόλη» α λα αραβικά, ένα ελαφρό ανάγνωσμα με κοριτσίστικες τρέλες τύπου «άρλεκιν».
Είναι όμως ταυτόχρονα και ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, για όσους δε θέλουν να θεωρούν τον αραβικό κόσμο απλώς σαν μια περιοχή με γενειοφόρους σείχηδες, χαρέμια, ή τρομοκράτες Μπιν Λάντεν, αλλά ένα κόσμο που αλλάζει κι αυτός και όπου κι εκεί οι γυναίκες δειλά- δειλά ξεκινούν την επανάστασή τους.

Rajaa Alsanea (2008) Girls of Riyadh. London: Penguin
ISBN 978-0-141-03601-4
(Πρωτοεκδόθηκε στα αραβικά στο Λίβανο,το 2005 απο τον εκδοτικό οίκο Σάκι, και στα αγγλικά στις ΗΠΑ το 2007 από τον εκδοτικό οίκο Penguin
Στα ελληνικά, από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: