Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008

The Classical WorldΜια ιστορία του αρχαίου κόσμου 606 σελίδων που ρουφιέται απνευστί. Παρ΄ ότι ο τίτλος του έργου είναι «Ο Κλασικός κόσμος», ο συγγραφέας, Robin Lane Fox, αφιερώνει το πρώτο μέρος του βιβλίου στην αρχαϊκή εποχή , μέχρι δηλαδή και τους Περσικούς Πολέμους. Στο κύριο μέρος μαθαίνουμε για την κλασική εποχή της αρχαίας Ελλάδας αλλά και για τον ελληνιστικό κόσμο. Το τελευταίο μισό μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στη Ρώμη, τόσο της περιόδου της δημοκρατίας όσο και των αυτοκρατορικών χρόνων μέχρι τον Αδριανό.
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα κεφάλαια για το Σωκράτη, τη ζωή στις μεγάλες πόλεις του ελληνιστικού κόσμου, τα ήθη και την κοινωνία της Ρώμης, το ρωμαϊκό στρατό, τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας, όσο και την άνοδο του χριστιανισμού.
Το βιβλίο περιέχει επίσης αρκετούς κατατοπιστικούς χάρτες, σημειώσεις, πλούσια βιβλιογραφία και αρκετές εικόνες.
Είναι ότι πρέπει για όποιον θέλει να κάνει μια επανάληψη της περιόδου αυτής, αλλά του αρέσει επίσης το ιστορικό «κουτσομπολιό».
Ο Robin Lane Fox, ο οποίος διδάσκει αρχαία ιστορία στο Νέο Κολέγιο της Οξφόρδης, έχει γράψει επίσης άλλα τρία εξαιρετικά βιβλία:
το «Μέγας Αλέξανδρος»,
το «Ειδωλολάτρες και Χριστιανοί»,
και το «Αλήθεια και Μύθος στη Βίβλο»,
που όλα τους έχουν εκδοθεί στις εκδόσεις Penguin.

Robin Lane Fox (2006) The Classical World. London: Penguin
ISBN 978-0-141-03527-7

Δεν υπάρχουν σχόλια: