Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Σκότωσε ό,τι αγαπάς



O κινηματογραφιστής Άρης Μανιάτης γιορτάζει τα πεντηκοστά του γενέθλια σε φιλικό σπίτι στην εξοχή, όπου τους διαβάζει το τελευταίο του αυτοβιογραφικό σενάριο.
Στην επιστροφή, τρακάρει μετωπικά και σοκαρισμένος εγκαταλείπει το σαραβαλιασμένο του όχημα και καταφεύγει σε ένα αρχοντικό, όπου παγιδεύεται από τη γοητεία της νεαρής ιδιοκτήτριάς του, η οποία μένει εκεί ξεκομμένη απ' όλα με τον τυφλό της σύντροφο.
Τα αλλόκοτα αυτά άτομα τον εξαναγκάζουν σιγά - σιγά να ξαναγράψει το σενάριο της ταινίας αλλά για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να ξεδιαλύνει πρώτα ποιος είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος και τι ακριβώς προσπαθεί να συγκαλύψει με το έργο του.

Το μυθιστόρημα μοιάζει με (αυτο)βιογραφία, αλλά όσο το διαβάζεις αντιλαμβάνεσαι πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο το αν όντως συνέβησαν τα γεγονότα στο συγγραφέα ή στον ήρωά του, αλλά το πώς εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε να "επιμεληθούμε" της ζωής μας καθώς αναλογιζόμαστε τι κάναμε, και κυρίως τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αν...
Και σ' αυτό μοιάζουμε τόσο πολύ με τον ήρωα.


Διαβάστε επίσης την παρουσίαση του βιβλίου από τον πολιτικό επιστήμονα
Κυριάκο Πιερρακάκη & του κριτικού λογοτεχνίας Λευτέρη Καλοσπύρου κατα την παρουσίαση του βιβλίου στο "104" των εκδόσεων Καστανιώτη, την Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2009.

http://alexistamatis2.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

http://alexistamatis2.blogspot.com/2009/11/blog-post_10.html

Πολύ ενδιαφέρον επίσης το προσωπικό ιστολόγιο του συγγραφέα
http://alexistamatis2.blogspot.com/

Αλέξης Σταμάτης (2009) Σκότωσε ό,τι αγαπάς. Αθήνα: Καστανιώτης
ISBN 978-960-03-4958-0

Δεν υπάρχουν σχόλια: