Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009

Έκδοση τσέπης της Novum Testamentum GraeceΓια όσους θέλουν να έχουν στο προσκεφαλό τους μια αξιόπιστη έκδοση της Καινής Διαθήκης,
τι καλύτερο βέβαια από μια έκδοση τσέπης σε επιμέλειια των Nestle (πατέρα και υιού).
Εδώ όμως πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλιαράκι, η αξία του οποίου εκτιμάται φυσικά μόνον από βιβλιόφιλους, διότι η τιμή του ήταν μόνον πέντε ευρώ!
Το αγόρασα τον περασμένο μήνα στο παζάρι εκπτώσεων του βιβλιοπωλείου της Φωλιάς του Βιβλίου στην Πανεπιστημίου, το ποίο φαίνεται πως κλείνει μετά από παρουσία δεκαετιών στο χώρο κυρίως του ξενόγλωσσου βιβλίου.
Πρόκειται για ένα μεταχειρισμένο και αρκετά ταλαιπωρημένο βιβλίο, με ετοιμόρροπο δέσιμο, μερικές αφαιρεθείσες σελίδες (άραγε με το όνομα του πρώτου κατόχου τους;), κάποιες υπογραμμίσεις και ερωτηματικά για "αμφιλεγόμενα" εδάφια, και μερικές τσακισμένες σελίδες.
Το κείμενο πάντως είναι πλήρες και αρκετά ευανάγνωστο, παρά το μικρό μέγεθος του βιβλίου.
Άλλο συγκλονιστικό είναι ότι πρόκειται για την δέκατη έβδομη έκδοση της Καινής Διαθήκης που κυκλοφόρησε το τρομερό έτος 1941!
Δεν είναι περίεργο πως μέσα στον ορυμαγδό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου υπήρχαν ερευνητές που ασχολούνταν με κριτική έκδοση της Καινής Διαθήκης;

Μια τόσο βολική έκδοση με έβαλε στον πειρασμό να ξαναδιαβάσω την "διήγησιν περὶ τῶν πεπληροφορημένων ἐν ἡμῖν πραγμάτων, καθὼς παρέδοσαν ἡμῖν οἱ ἀπ' ἀρχῆς αὐτόπται καὶ ὑπηρέται γενόμενοι τοῦ λόγου".

Novum Testamentum Greace cum apparatu critico. Curavit D. Eberhard Nestle. Novis curis elaboravit D. Erwin Nestle.
Editio septima decima. 1941
Stuttgart: Privilegierte Wuerttembergische Bibelanstalt.
[Taschenausgabe des Griechischen Neuen Testamentes]REFERENCES
1. Tο πολυτονικό κείμενο του κατά Λουκάν ευαγγελίου στη βικιθήκη
2. Ηλεκτρονική έκδοση με κριτικό υπόμνημα στη
Prototyp des Projekts Transcript

Δεν υπάρχουν σχόλια: