Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Dark places




Περίμενα πώς και πώς το δεύτερο μυθιστόρημα της Gillian Flynn.
Όταν έμαθα πως κυκλοφόρησε το "Σκοτεινά μέρη" στις ΗΠΑ, άρχισα να ψάχνω στο ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας για την πρώτη έκδοση.
Όταν είδα τη βρετανική έκδοση του βιβλίου με σκληρό ντύμα και εξώφυλλο δεν μπορούσα να περιμένω άλλο. Το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα προτιμούσα βέβαια την αρχική αμερικάνικη έκδοση της Crown Publishing Company, με την πιο πετυχημένη εικόνα στο εξώφυλλο (αυτή που έβαλαν και στην ελληνική μετάφραση του βιβλίου από το Μεταίχμιο), αλλά φευ, η ανυπομονησία μου δε με άφησε να ψάξω κι άλλο.

Τι να πει κανείς για ένα βιβλιο για το οποίο ο μεγάλος Stephen King γράφει πως "η συγγραφέας του είναι μια κοφτερή, πικρή και ακαταμάχητη παραμυθού με ιδιαίτερο ταλέντο για το μακάβριο";
Λοιπόν, ίσως μπορούν να ειπωθούν πολλά.
Το δεύτερο μυθιστόρημα της Gillian Flynn είναι το ίδιο καλό με το πρώτο της.
Δύσκολο; Όσο και να πετύχεις να φτάσεις σε τέτοιο ψηλό επίπεδο γραφής ήδη από το ξεκίνημά σου. Η σγγραφέας λοιπόν τα κεταφέρνει και τα δύο.
Ένα θρίλερ που σε αναγκάζει να τρως τα νύχια σου διαβάζοντας όσο μπορείς γρηγορότερα μέχρι να λύσεις το γρίφο της δολοφονίας μιας ολόκληρης οικογένειας;
Όχι μόνον.
Είναι κι αυτό κυρίως ένα κοινωνικό βιβλίο με θέμα την οικογένεια, τη φτώχεια της αγροτικής ζωής στις κεντρικές πολιτείες της Αμερικής, τις ακατανόητες, ανεξήγητες παράνοιες των εφήβων, τα ένοχα μυστικά που σέρνουμε μέσα μας.
Μερικοί θα το διαβάσουν απλά σαν ένα εξαιρετικά καλογραμμένο αστυνομικό, άλλοι θα τρελαθούν από το φόβο τους διαβάζοντας για τον άρρωστο κόσμο των σατανιστών, και ίσως κάποιοι μισογύνηδες θα χαμογελούν με χαιρεκακία... ανακαλύπτοντας πως για όλα τα κακά φταίνε οι γυναίκες!

Το γεγονός πάντως παραμένει αδιαμφισβήτητο.
Η Gillian Flynn διαθέτει μια ξεχωριστή πένα που την έφερε ήδη στο πάνθεον των σημαντικών Αμερικανών συγγραφέων του 21ου αιώνα.



Το βιβλίο έχει και ιστότοπο στο Facebook.

Gillian Flynn (2009) Dark places. London: Orion Publishing Group
[An Hachette UK Company]
ISBN 978-0-297-85157-8
τιμή στην Αγγλία 12.00 λίρες
τιμή στην Ελλάδα 15.25 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: