Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

The face of the Τhird Reich



Στο βιβλίο αυτό ο Joachim Fesτ μας δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του ναζιστικού καθεστώτος μέσα από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του.
Πρώτα απ΄όλα βέβαια του "αρχιερέα" του εθνικοσοσιαλισμού Αδόλφου Χίτλερ, τον οποίο παρακολουθεί "καθώς βαδίζει την οδό του πεπρωμένου με τη βεβαιότητα ενός υπνοβάτη" από το φτωχικό ξενώνα στην πατρίδα του την Αυστρία μέχρι την μεγαλοπρεπή καγκελαρία του Ράιχ, ή μάλλον στον τάφο του υπόγειου μπούνκερ όπου αυτοκτόνησε.
Ακολουθούν όλα τα σημαντικά στελέχη του κόμματος: Γκέρινγκ, Γκέμπελς, Χάιντριχ, Χίμλερ, Μπόρμαν, Ρεμ, Ρόζενμπεργκ, Ρίμπεντροπ, Χες, Φρανκ.
Πολύ πικρά τα κεφάλαια "Στρατηγός φον Χ", "καθηγητής Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος" και "ο Άλμπερτ Σπέερ και η ανηθικότητα των τεχνολόγων" όπου αναλύει το ρόλο
της γερμανικής ιντελεγκέντσιας: στρατηγών, διανουμένων και επιστημόνων στην επικράτηση του αιματοβαμένου αυτού κινήματος.

Ο Γερμανός ιστορικός απαντά στο ερώτημα του πώς η πολιτισμένη Γερμανία έπεσε θύμα ενός απόλυτα ολοκληρωτικού καθεστώτος, κοιτώντας κατάματα τα ιστορικά γεγονότα, χωρίς ωραιοποιήσεις καταστάσεων, ενώ ταυτόχρονα μας βάζει σε σκέψεις για το πόσο επίκαιρος είναι πάντοτε ο κίνδυνος του φανατισμού και των λαϊκίστικων απλοποιήσεων, ιδίως όταν είναι περιτυλιγμένες στα γυαλιστερά χρυσόχαρτα της πατριδοκαπηλίας και των σωτήρων αρχηγών που θα μας βγάλουν από τους δύσκολους καιρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: