Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Masterpieces of Illumination



Ο εκδοτικός οίκος Taschen, με έδρα την Κολωνία, εξειδικεύεται σε βιβλία που επιδεικνύουμε στο τραπεζάκι του σαλονιού μας, χαζευτικά κυρίως βιβλία με πλούσια εικονογράφηση.
Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα τους
http://www.taschen.com/
θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου, αν δείτε κυρίως ποια βιβλία τους είναι ευπώλητα.
Ανάμεσά τους φιγουράρει κι ένα βιβλίο... με ευμεγέθη πέη!
Παρ'όλα αυτά όμως, στον κατάλογό τους υπάρχουν πολύ αξιόλογες εκδόσεις, κυρίως ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής.
Ένα τέτοιο διαμάντι είναι και το "Αριστουργήματα της εικονογράφησης. Τα πιο όμορφα εικονογραγημένα (κυρίως με μινιατούρες) χειρόγραφα του κόσμου από το 400 έως το 1600."
Το πανέπομορφο αυτό άλμπουμ (διαστάσεων 32 επί 25 εκ.) περιέχει έναν ολόκληρο θησαυρό με τα πιο ωραία και σημαντικά χειρόγραφα - κώδικες από όλο τον κόσμο: βυζαντινά, δυτικά, περσικά, τουρκικά, εβραϊκά, ινδικά, ακόμη κι ένα από την Cholula, την ιερή περιοχή των Μάγια, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Από τις πιο όμορφες εικονογραφήσεις,
στις σελίδες 46-47 "το θαυμάσιο ταξίδι του Μωάμεθ μέσα από τον παράδεισο και τη κόλαση", περσικό χειρόγραφο του 1436,
και στη σελίδα 156, "ο Δημιουργός", μια αναπαράσταση του Θεού, ως γεωμέτρη, δημιουργού του κόσμου, από την παρισινή βίβλο Bible moralisee του 1220.
http://sitemason.vanderbilt.edu/site/gShQhq/sema2009



Ingo Walter & Norbert Wolf (2005). Masterpieces of Illumination. The world's most beautiful illuminated manuscripts from 400 to 1600. Koeln: Taschen
ISBN 3-8228-4750-X
Το βιβλίο, πολυτελέστατη έκδοση με στιλπνό φύλλο, υπέροχα χρώματα στις εικόνες, μεγάλα ευανάγνωστα γράμματα, σκληρό πράσινο δέσιμο και πολύχρωμο κάλυμμα, αγοράστηκε στην τιμή των 19,90 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: