Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μηχανές της λογικής



Στο βιβλίο αυτό, ο Αμερικανός καθηγητής μαθηματικών Martin Davis προσπαθεί να σκιαγραφήσει τη συνεισφορά των μαθηματικών στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στο εκλαϊκευτικό αυτό έργο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στα βασικά προβλήματα λογικής, φιλοσοφίας και μαθηματικών από τον 17ο αιώνα μέχρι τον εικοστό.
Παρακολουθούμε λοιπόν την προσπάθεια του Gottlieb Leibniz για ένα "αληθινό αλφάβητο της ανθρώπινης σκέψης", τα characteristica universalis, το έργο του σχεδόν αυτοδίδακτου George Boole να μετατρέψει τη λογική σε άλγεβρα, το κατόρθωμα του Gottlob Frege να κατασκευάσει "μια γλώσσα τύπων προορισμένη για θεωρητική σκέψη", τις μελέτες του Georg Cantor πάνω στα άπειρα σύνολα, την εμμονή του David Hilbert στην ιδέα ότι δεν υπάρχουν μη επιλύσιμα προβλήματα (Wir müssen wissen. Wir werden wissen.), τη μεγάλη ανατροπή του Kurt Friedrich Gödel με τις μη αποδείξιμες προτάσεις, και φυσικά ολοκληρώνει το ταξίδι αυτό στην ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης με τη συνεισφορά του Alan Turing και της περίφημης καθολικής του μηχανής.
Ο περίπατος αυτός στην ιστορία της λογικής είναι γραμμένος με τέτοιον τρόπο που δε θα δυσκολέψει ακόμη και όσους αναγνώστες δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών.
Αντίθετα μάλιστα, γίνεται αρκετά συναρπαστικός με τη μυθιστορηματική ανάπλαση των ιστορικών γεγονότων και την παράθεση αρκετών βιογραφικών ανεκδότων που κάνουν την ανάγνωση ιδιαίτερα εύκολη.

Martin Davies (2007). Μηχανές της λογικής. Η συνεισφορά των μαθηματικών στην ανάπτυξη των υπολογιστών. Αθήνα: Εκκρεμές
ISBN 978-960-7651-54-9

Δεν υπάρχουν σχόλια: