Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Η ιστορία της ανάγνωσης









Υπάρχουν βιβλία που ξεχνάμε αδιάβαστα σε κάποιο ράφι της βιβλοθήκης μας και βιβλία που μας άρεσαν τόσο πολύ που ξαναγυρνάμε να τα δαβάσουμε πάλι ολόκληρα ή μονάχα μέρη τους, σημειωμένα με μολυβάκι ή συνδετήρες.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει "Η ιστορία της ανάγνωσης" του Καναδού (αργεντίνικης καταγωγής) Alberto Manguel.
Ένα βιβλίο για όσους συνεχίζουν στις μέρες μας να διαβάζουν όχι μόνο "ωφελιμιστικά",
για κάποια εργασία, για επαγγελματικούς λόγους, ή απλώς για να αντλήσουν πληροφορίες, αλλά γιατί η ανάγνωση παραμένει μια άκρως ηδονιστική πράξη που τελείται με τρόπο σχεδόν τελετουργικό. Όσοι ανήκετε σ΄ αυτήν την κατηγορία, ξέρετε ακριβώς τι εννοώ.
Αχνιστός καφές, η αγαπημένη βολική θέση κάπου στο σπίτι, ή ακόμη και στο καφέ, αν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, και η απορρόφηση στο βιβλίο, που συνοδεύεται βέβαια με χίλιες μύριες προσωπικές σκέψεις, αντιρρήσεις, ονειροπολήσεις...
Ένα βιβλίο-εγκυκλοπαίδεια με άπειρες πληροφορίες για την ανάγνωση, χωρισμένο σε δύο μέρη: την καθ΄αυτό πράξη της ανάγνωσης και τη δύναμη του αναγνώστη.
Σκεφτόμαστε μέσα από τα κεφάλαιά του τα πάντα για το βιβλίο, από κάθε του πλευρά. Την ιστορία του και το σχήμα του. Τον τρόπο διάδοσης και διακίνησής του αλλά και την απαγόρευσή του με τα διάφορα κατά καιρούς φιρμάνια όσων καθεστώτων γνώριζαν πως απειλούνταν από την ανάγνωση. Την κατ΄ιδίαν ανάγνωση αλλά και τους αναγνώστες- lectores που διαβάζουν μεγαλόφωνα στο κοινό τους.
Τους αρχάριους αναγνώστες αλλά και τους μανιώδεις βιβλοφάγους.
Κι όλα αυτά συνοδεύονται απο σπάνιες φωτογραφίες, εικόνες και γκραβούρες (δυστυχώς ασπρόμαυρες) τουλάχιστον στην ελληνική έκδοση που διάβασα.

Η ιστοσελίδα του συγγραφέα στον ιστότοπο
http://www.alberto.manguel.com/


Alberto Manguel (1997) Η ιστορία της ανάγνωσης. Αθήνα: Λιβάνης
Μετάφραση από τα αγγλικά ΛΥΟ ΚΑΛΟΒΥΡΝΑΣ

1 σχόλιο:

libelef είπε...

Είναι απολαυστικό ανάγνωσμα και έχει το χάρισμα να μένει εντυπωμένο στο μυαλό. Προτείνω σαν παράλληλο ανάνγωσμα "Ιστορία της Ανάγνωστης στον Δυτικό Κόσμο" των Γκ.Καβάλο και Ρ. Σαρτιέ, εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία.