Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Outliers





Ο διάσημος Καναδός ιστορικός και αρθρογράφος του περιοδικού New Yorker, Malcolm Gladwell, προσπαθεί με το τρίτο του πετυχημένο βιβλίο να απαντήσει στο ερώτημα “Γιατί μερικοί άνθρωποι πετυχαίνουν πολύ περισσότερο από τους άλλους”.

Συγγράφει λοιπόν μια εμπεριστατωμένη κοινωνική ιστορία της επιτυχίας.
Σ΄ αυτήν παρελαύνουν προσωπικότητες όπως ο πρωτεργάτης του UNIX BSD, της JAVA και της εταιρίας Sun Microsystems, Bill Joy, o ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, το πιο γνωστό συγκρότημα ποπ μουσικής του εικοστού αιώνα. οι Beatles, ο ιθύνων νους του προγράμματος της ατομικής βόμβας Oppenheimer, ο νεοϋορκέζος μεγαλοδικηγόρος Joe Flom, αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά άτομα, όπως ο “εξυπνότερος άνθρωπος της Αμερικής” Chris Langan, ή στο τελευταίο κεφάλαιο η τζαμαϊκανή Joyce, η ίδια η μητέρα του συγγραφέα.
Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Άλλος σε μεγάλο κι άλλος σε μικρότερο βαθμό κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τους ομοίους τους και να πετύχουν εξαιρετικά πράγματα.
Σύμφωνα με το συγγραφέα (σ. 285). Όλοι αυτοί οι επιφανείς δικηγόροι, οι μαθηματικές ευφυΐες, οι πολυεκατομμυριούχοι της πληροφορικής φαίνεται, στην αρχή, πως δεν έχουν σχέση με το συνηθισμένο κόσμο που ζούμε όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί. Και όμως. Είναι όλοι τους προϊόντα μιας συγκεκριμένης ιστορικής εποχής, μιας κοινωνίας, συγκεκριμένων ευκαιριών και κάποιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επιτυχία τους δεν είναι ανεξήγητη ή μυστηριώδης. Βασίζεται σε
ένα πλέγμα πλεονεκτημάτων και κληρονομιών. Μερικές απ' αυτές τις κέρδισαν λόγω της προσπάθειας που κατέβαλαν, άλλες γιατί απλώς ήσαν τυχεροί. Τελικά όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι στατιστικά παράδοξα, όπως στην αρχή νομίζουμε. Και η εξήγηση βρίσκεται γύρω τους: στην οικογένειά τους, τον τόπο γέννησής τους, στην κοινωνία που μεγάλωσαν και την εποχή τους.

Το βιβλίο “καταπίνεται μέσα σε λίγες ώρες. Είναι τόσο πειστικό, γεμάτο ξεκάθαρους συλλογισμούς και άπειρα ολοζώντανα παραδείγματα, που αποκλείεται να το αφήσετε πριν φτάσετε στην τελευταία του γραμμή.
Δικαίως ο κριτικός του περιοδικού ΤΙΜΕ έγραψε πως είναι “βασιλικά διασκεδαστικό”.


Malcolm Gladwell (2008). Outliers. The story of success. New York: Little, Brown and Company. Hachette Book Group

Δεν υπάρχουν σχόλια: