Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

iWoz



Αγόρασα το βιβλίο γιατί ήταν αδύνατο να αντισταθώ στην αυτοβιογραφία του Steve Wozniak, του δημιουργού του Apple I και II και συνιδρυτή της εταιρίας Apple Computer. Παρ΄ ότι εκείνη την ημέρα είχα ορκιστεί στον εαυτό μου να μην αγοράσει βιβλίο που θα ξεπερνούσε τα 10 ευρώ, παρέβην εντελώς αυτή την υπόσχεσή μου μόλις διάβασα τις πρώτες σελίδες του βιβλίου στο σαλονάκι του βιβλιοπωλείου.
Ήταν ακριβώς αυτό που ήθελα. Μια εκ βαθέων αυτοβιογραφική εξομολόγηση από έναν άνθρωπο που καταλάβαινες πως ήταν ειλικρινής και θα παρουσίαζε τα γεγονότα ακριβώς όπως διαδραματίστηκαν.
Και ποια γεγονότα!
Εδώ, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόκειται για το πιο κοσμοϊστορικό γεγονός του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Τη δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή που τον έβγαζες από το κουτί και μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αμέσως χωρίς να είσαι ο μανιώδης, βαρεμένος «κομπιουτεράκιας».
Ο Steve Wozniak μας περιγράφει τη ζωή του από τα πρώτα παιδικά του χρόνια, όταν η πατέρας του (μηχανικός κι αυτός) τον μύησε στα μυστικά της ηλεκτρονικής.
Όμως ο Wozniak φαίνεται πως διέθετε ήδη το «κατάλληλο γονίδιο».
Αργότερα είχε την τύχη να έχει δασκάλα στο δημοτικό την δεσπoινίδα Skrak που επικροτούσε πάντα την ιδιαίτερη κλίση του στα μαθηματικά και τις επιστήμες, και αργότερα στο λύκειο Homestead High School τον κύριο McCollum, που του δίδαξε το μάθημα της ηλεκτρολογίας.
H μανία του ήταν να διαβάζει τις τεχνικές οδηγίες διαφόρων ηλεκτρικών συσκευών και να τις επανασχεδιάζει με το δικό του τρόπο, βελτιώνοντάς τες μετατρέποντάς τες πιο λειτουργικές και πιο απλές για τον τελικό χρήστη.
Η δεύτερη τρέλα του ήταν να σκαρώνει φάρσες, όπως η συσκευή του για να κάνεις δωρεάν υπεραστικά τηλεφωνήματα.
Ο Wozniak παρακολούθησε πανεπιστήμιο ένα έτος στο University of Colorado, ένα έτος στο De Anza Community College και ένα έτος στο Caltech. Κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του πολλά χρόνια αργότερα, όταν πια πολύ πλούσιος, παραιτήθηκε από την Apple και τελείωσε το τέταρτο έτος των σπουδών του στο πανεπιστήμιο University of California at Berkeley, όπου γράφτηκε χρησιμοποιώντας ψεύτικο όνομα!
Ήταν όμως πάντοτε ένας πανέξυπνος και ιδιαίτερα ευρηματικός ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Ο Apple II ήταν ο πρώτος υπολογιστής που είχε έγχρωμη οθόνη, οδηγό για δισκέτα, αρκετή μνήμη για να τρέξει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, και αρκετά χαμηλή τιμή για να αγοραστεί από το μέσο καταναλωτή. Ας μην ξεχνάμε πως ήταν ο πρώτος υπολογιστής που έφτασε να πουλήσει ένα εκατομμύριο μηχανήματα! Και ήταν εξ ολοκλήρου σχεδιασμένος από τον Steve Wozniak.
Όμως ο Wozniak δεν ήθελε ποτέ να διοικήσει εταιρίες (σχεδόν με το ζόρι δέχτηκε να παραιτηθεί από την Hewlett Packard για να συμμετάσχει στη δημιουργία της Apple Computer) και το 1985 άφησε την Apple για να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση που θα έφτιαχνε τηλεχειριστήρια!
Εξ άλλου όπως το λέει ο ίδιος: «Η μεγάλη μου χαρά στη ζωή είναι να ξεκινάω μικρές εταιρίες με μικρές ομάδες φίλων. Να επινοώ νέες ιδέες και να προσπαθώ να τις υλοποιήσω.»
Ως συγγραφέας δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα (γι΄ αυτό το βιβλίο το έγραψε με τη βοήθεια της Gina Smith), αλλά τι σημασία έχει αυτό, όταν πρόκειται για το μηχανικό που άλλαξε τα πάντα στο τοπίο των ηλεκτρονικών υπολγιστών;
Το βιβλίο είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για όσους ενδιαφέρονται για υπολογιστές και πραγματικός θησαυρός για όποια-ο σκέφτεται να ακολουθήσει το επάγγελμα του μηχανικού.

Διάβασα τη χαρτόδετη αγγλική έκδοση του βιβλίου
Steve Wozniak with Gina Smith (2007) iWoz. London: Headline Publishing Group
ISBN 978-0-7553-1553-4

τιμή 7,99 λίρες, ή 11,70 ευρώ στο βιβλιοπωλείο Public της Πλατείας Συντάγματος
(Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις ΗΠΑ, το 2006, από τον εκδοτικό οίκο W. W. Norton & Company)

Σημειώσεις:
σύντομη συνένετευξη (8 λεπτών) του Steve Wozniak για το αυτοβιογραφικό του βιβλίο
http://www.youtube.com/watch?v=kWQhB4Zavk8
προσωπικός ιστότοπος του Steve Wozniak
http://www.iwoz.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: