Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Heimatfront



Ενα ανθολόγιο κειμένων σχετικά με την καθημερινότητα στη Γερμανία τα έξι χρόνια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου (1939-1945).
Από τα "ρόδινα" χρόνια του ναζιστικού καθεστώτος, όταν η Βέρμαχτ καταλάμβανε τη μία χώρα μετά την άλλη και η αποτελεσματική προπαγάνδα  είχε δημιουργήσει στον πληθυσμό μία ψευδαίσθηση απόλυτης παντοδυναμίας, μέχρι την τραγική κατάρρευση το 1945 με τους αναρίθμητους νεκρούς και ολόκληρες πόλεις σωρούς ερειπίων.
Η πλούσια εικονογράφηση με σπάνιες φωτογραφίες που δε θα βρείτε στις άλλες συνηθισμένες ιστορίες του πολέμου, ζωντανεύουν τα κείμενα και μας μεταφέρουν πιο κοντά στις απίστευτες συνθήκες της ζοφερής αυτής περιόδου.

Χαρακτηριστική, στη σελίδα 184,  η φωτογραφία της προπαγανδιστικής αφίσας της Λαϊκής Θύελλας [Volkssturm], της ύστατης, απελπισμένης προσπάθειας των Ναζί να δημιουργήσουν έναν πρόσθετο στρατό για να αντιμετωπίσουν τη σοβιετική επίθεση που σάρωνε τα πάντα στο ανατολικό μέτωπο,  με τον αμούστακο νεαρό δίπλα σε έναν ασπρομάλλη γέρο να πολεμούν στα τέλη του 1944 για... "Ελευθερία και Ζωή".

Jürgen Engert (1999). (ed.). Heimatfront. Kriegsalltag in Deutschland 1939-1945. Berlin: Nikolaische Verlagsbuchhandlung Beuermann GmbH

ISBN 3-67584-880-2

943.0 Ε3 Hei

δανεισμένο από τη βιβλιοθήκη του Goethe Institut Athen





Δεν υπάρχουν σχόλια: