Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

The cracking codebookΑν σας ενδιαφέρει η κρυπτογραφία και δε σας βοηθούν πολύ οι γνώσεις σας στα μαθηματικά, αυτό είναι το ιδανικό βιβλίο!
Μην ξεγελιέστε πάντως από το ότι συγκαταλέγεται στη σειρά των παιδικών βιβλίων. Χρειάζεται να το διαβάσετε σίγουρα με καθαρό μυαλό και αρκετή προσοχή, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόκειται για μια σύντομη ιστορία των κωδίκων από την αρχαιότητα μέχρι την εφεύρεση του PGP [1] από τον Phil Zimmerman στα τέλη του 20ου αιώνα. Πολλά από τα κεφάλαιά του θα σας γοητεύσουν, αλλά ειδικά το πέμπτο κεφάλαιο με τη εξιστόρηση της επινόησης του δημόσιου κλειδιού και της ασυμμετρικής κρυπτογράφησης από το Διακεκριμένο Μηχανικό της Sun Microsystems Whitfield Diffie θα σας αφήσει άναυδο! Μια τόσο διαβολικά απλή ιδέα μεταφοράς κλειδωμένων μυστικών!


Simon Singh (2004). The cracking codebook. How to make it, break it, hack it, crack it. London: HarperCollins Children's Books.
ISBN 0-00-717604-X
τιμή στη Βρετανία 6,99 λίρες
τιμή στην Ελλάδα 10,75 ευρώΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. Υπάρχει και κρυπτογραφία ελεύθερου λογισμικού GNU Privacy Guard από την Free Software Foundation, η οποία μάλιστα έχει χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: