Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

(MANGA) ROMEO & JULIET



Το πρώτο μου μάνγκα βιβλίο δεν μπορούσε παρά να ήταν κάτι κλασικό.
Είναι κι ότι κάνω συλλογή με εκδόσεις του μοναδικού Ρωμαίου και Ιουλιέτας, οπότε ...πάνε τα έντεκα ευρώ μου.
Ήδη στα δυο κεντρικά ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία της Αθήνας βρίσκεις μεγάλη συλλογή από εικονογραφημένα βιβλία, που σημαίνει πως το παραδοσιακό κοινό των αναγνωστών κόμικς στρέφεται πια και προς τα γιαπωνέζικου στιλ μάνγκα.
Το περίεργο μ' αυτή την έκδοση είναι πως κρατήθηκε η αρχαΐζουσα σεξπιρική γλώσσα, παρ' όλο που δεν μπορούσε φυσικά να περιληφθεί στις 193 σελίδες, συν τις εικόνες, ολόκληρο το πρωτότυπο κείμενο.
Ως μάνγκα βέβαια, η ιστορία διαδραματίζεται στη σημερινή Ιαπωνία, αλλά οι Μοντάγοι και οι Καπουλέτοι είναι εδώ αντίπαλες συμμορίες οικογενειών Γιακούζα!
Τα σκίτσα, παρότι ασπρόμαυρα, είναι πολύ όμορφα, αλλά περιέργως, την προσοχή του αναγνώστη και πάλι τραβάει σίγουρα το ίδιο το αξεπέραστο κείμενο του μεγάλου βάρδου.

Η σειρά MANGA SHAKESPEARE, η οποία περιλαμβάνει 14 έργα του Σέξπιρ, έχει τιμηθεί με τη διάκριση "καλύτερο βιβλίο για έφηβους" από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ν. Υόρκης (NYPL), και τη διάκριση "καλύτερο βιβλίο για νέους ενήλικες" από την Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA)
O Richard Appignanesi που επιμελήθηκε το κείμενο είναι επιμελητής του περιοδικού τέχνης και πολιτισμού THIRD TEXT.
Ο εκδοτικός οίκος Self Made Hero εξειδικεύεται σε εικονογραφήσεις έργων της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και το 2008 απέσπασε το βραβείο "Βρετανικός Εκδοτικός Οίκος Νέων της χρονιλάς".

William Shakespeare (2009). MANGA SHAKESPEARE. Romeo and Juliet. London: Self Made Hero.
Illustrator Sonia Leong
Text Adaptor Richard Appignanesi
Textual Consultant Nick de Somogyi
ISBN-13 978-0-9552856-0-8
Printed & bound in England
τιμή στον Παπασωτηρίου 11 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: