Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Τα παρασκήνια της αλλαγής



Το βιβλίο του σημερινού προέδρου του ΔΟΛ και εκδότη του Βήματος, Σταύρου Π. Ψυχάρη, είναι μια πολλή ενδιαφέρουσα εξιστόρηση των συγκλονιστικών γεγονότων των τελευταίων ημερών της δικτατορίας, το καλοκαίρι του 1974.
Ειδικά η ολοζώντανη διήγηση της εβδομάδας του πραξικοπήματος εναντίον του Μακάριου και των πρώτων ημερών της τουρκικής εισβολής στην ανοχύρωτη από τους επίορκους αξιωματικούς Κύπρο κάνει τον αναγνώστη να εξοργιστεί κυριολεκτικά με την ανικανότητα και την αφέλεια του χουντικού εσμού "Ιωαννίδης και Σια" που οδήγησαν τον ελληνισμό στη χειρότερη τραγωδία των μεταπολεμικών χρόνων.

Πολύ χρήσιμα επίσης για τον ιστορικό του μέλλοντος, το έκτο μέρος του βιβλίου με τις εξιστορήσεις των πολιτικών Κανελλόπουλου, Μαύρου, Αβέρωφ και Στεφανόπουλου για την 23/7/1974 καθως και το παράρτημα με την περίφημη επιστολή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τις απόρρητες εκθέσεις των αρχηγών των όπλων των χουντικών ενόπλων δυνάμεων, την επιστολή του αρχιπραξικοπηματία Μακαρέζου το Μάιο του 1974, ό οποίος ζητάει λύση του αδιεξόδου με... προσφυγή σε εκλογές, και το ανεξακρίβωτο τελεσίγραφο αξιωματικών εναντίον της χούντας λίγο πριν την κατάρρευσή της.

Σταύρος Π. Ψυχάρης (2010). Τα παρασκήνια της αλλαγής. Αθήνα: ΔΟΛ
ISBN 978-960-469-690-1
ειδική έκδοση για την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" τιμή 5,5 ευρώ
Πρώτη έκδοση 1974, όταν ο Ψυχάρης ήταν πολιτικός συντάκτης του Βήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: