Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η παγκόσμια κληρονομιά. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής παρακαταθήκης.




Στο σύντομο αυτό βιβλιαράκι, όλο κι όλο 127 σελίδες, κάνουμε ένα ταξίδι σε όλη την υφήλιο επισκεπτόμενοι αρχιτεκτονικά αριστουργήματα μεγάλης αξίας που αποτελούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά του ανθρώπινου είδους.
Η πρώτη φωτογραφία, στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, με τα κουκλίστικα σπίτια σε ένα κανάλι της πόλης Brugge (Μπριζ) του φλαμανδικού Βελγίου μας προϊδεάζει για την ομορφιά που πρόκειται να απολαύσουμε.
Εκτός από τα αυτονόητα (πυραμίδες της Γκίζας, Ακρόπολη των Αθηνών, Πέτρα, ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ο μεντρεσές Σιφ Νταρ στην Σαμαρκάδη, Βενετία, Σινικό Τοίχος) θα βρείτε και πολλά άλλα, λιγότερο φημισμένα, όπως τη συνοικία Tysker Bryggen της πόλης Μπέργκεν στη Νορβηγία, τους γκρεμούς -τόπους ταφής του Μπαντιαγκάρα στο Μάλι της Αφρικής, το φρούριο Σαλιμάρ στη Λαχώρη του Πακιστάν, το τέμενος του βασιλιά στο Ισφαχάν της Περσίας, ο καθεδρικός ναός της Αντίγουα Γουατεμάλα (πόλη σκαρφαλωμένη στα 1500 μέτρα) και ο ναός-όρος του Άνγκορ μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης.
Το βιβλίο μας ταξιδεύει σε όλες τις ηπείρους και σε διάφορες χρονικές περιόδους, από την τρίτη χιλιετία π. Χ. μέχρι τον εικοστό αιώνα.
Η χώρα μας αντιπροσωπεύεται, εκτός από την Ακρόπολη βέβαια, και με τα μοναστήρια πάνω στους βράχους των Μετεώρων στη Θεσσαλία.




Gerard Denizeau (2007) Η παγκόσμια κληρονομιά. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής παρακαταθήκης. Αθήνα: Κασταλία.
ISBN 978-960-7560-68-1
Ειδική έκδοση για την Ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: