Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Hackers. Heroes of the computer revolution.


Ένα βιβλίο εγκυκλοπαίδεια, μια ιστορική αναδρομή στο κίνημα των χάκερ, των ηρώων της επανάστασης των υπολογιστών.

Ο τίτλος του βιβλίου χρειαζόταν βέβαια επεξήγηση γιατί η λέξη χάκερ έχει αποκτήσει στις μέρες μας τη σημασία του "ατόμου που φτιάχνει κακόβουλο λογισμικό για να υποκλέψει δεδομένα ή να προβεί σε κάποια άλλη παράνομη πράξη'.
Το βιβλίο δεν πρόκειται γι'  αυτούς, τους οποίους θα πρέπει να αποκαλούμε κράκερ.
Ο Steven Levy έγραψε το βιβλίο του για  τις διάνοιες προγραμματιστές που  αφιέρωσαν τη ζωή τους βελτιώνοντας τους υπολογιστές ώστε να κάνουν τη ζωή όλων μας ευκολότερη και πιο ενδιαφέρουσα.

Xάκερ λοιπόν είναι προγραμματιστές σαν τον  Tom Pittman, ο οποίος απάντησε στις κατηγορίες του Bill Gates ότι οι χάκερ ήταν κλέφτες αφού χρησιμοποιούσαν τη Basic χωρίς να τον πληρώνουν 150 δολάρια το κομάτι λέγοντας:
'Αν το λογισμικό είναι δωρεάν ή τόσο φτηνό ώστε να είναι ευκολότερο να το πληρώσεις παρά να το αντιγράψεις, τότε δε θα το "κλέβουν".
Και βέβαια για να το αποδείξει, έγραψε ο ίδιος τη γλώσσα προγραμματισμού Tiny Basic (που χρειαζόταν μόλις 3KB μνήμης), προσφέροντάς το στην τιμή των 5 δολαρίων. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που φανταζόταν. Η κοινότητα των χομπιστών προγραμματιστών ή των απλών χρηστών υπολογιστών, όχι μόνο δεν του έστειλαν τα χρήματα, αλλά μερικοί μαζί με το πεντοδόλαρο του έγραφαν να μη στείλει το πρόγραμμα διότι το είχαν ήδη αντιγράψει. Ήθελαν όμως να τον πληρώσουν για το κόπο του! (σ. 232-237)
Χάκερ είναι προγραμματιστές σαν τον Steve Woz, τον δημιουργό του πρώτου πραγματικού προσωπικού υπολογιστή, του Apple, με στόχο
"ένα μηχάνημα που θα ενθάρρυνε περισσότερις χακεριές- ένα εργαλείο για να φτιάχνεις εργαλεία, ένα σύστημα για να δημιουργείς συστήματα. Κάτι εξυπνότερο από όλα τα προηγούμενα' [σ. 246-247].
Πού να φανταζόταν βέβαια το 1975 ο Woz πώς θα καταντούσε η Apple μετά από χρόνια. Το ακριβώς αντίθετο από ότι ονειρευόταν,  το πιο κλειστό σύστημα που υπάρχει.  Και πως ο ίδιος βέβαια θα είχε ουσιαστικά εκδιωχθεί από την εταιρεία...

Σήμερα βέβαια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι χάκερ μετονομάστηκαν σε "κυβερνοφρικιά"  [cyberpunks], είναι πια πιο μοδάτοι και η απόλυτη εμπορευματοποίηση έχει επικρατήσει.
Όχι βέβαια παντού. Ένα μικρό ποσοστό χρηστών υπολογιστών ασπάστηκαν με φανατισμό το ελεύθερο λογισμικό, χρησιμοποιώντας σήμερα έναν απόγονο του λειτουργικού GNU που οραματίστηκε πριν από τρεις περίπου δεκαετίες ο "τελευταίος των πραγματικών χάκερ", ο Richard Stallman [s. 415-430].


Steven Levy (2001). Hackers. Heroes of the computer revolution. New York, N.Y.: Penguin Group USA
1984 Doubleday
1994 Dell Publishing

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά!Υπάρχει περίπτωση να βρούμε το βιβλίο στην Ελλάδα;
Ευχαριστώ.
Βασίλης