Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

god is not Great. How religion poisons everything.Στο «Ο θεός δεν είναι μεγάλος. Πώς ο θρησκείες δηλητηριάζουν τα πάντα» (προσέξτε το μικρό γράμμα στη λέξη "θεός") ο δημοσιογράφος Christopher Hitchens γράφει ένα βιβλίο για την αθεΐα επικεντρώνοντας την προσοχή του περισσότερο στο πολιτικό σκέλος του προβλήματος. Γι’ αυτόν υπάρχει ένα επιτακτικό δίλημμα που πρέπει να απαντήσουμε: Τι διαλέγουμε; Τον πολιτισμό ή τη θρησκεία; Είναι τελείως απόλυτος στο γεγονός πως πρέπει να υποστηρίξουμε το κοσμικό κράτος απέναντι σε μια ολομέτωπη επίθεση των φανατικών οπαδών της θρησκευτικής ή οποιασδήποτε άλλης μεσσιανικής ιδεολογίας.
Και σ’ αυτό το σημείο, συμπεριλαμβάνει κάθε μαχόμενο θρησκευόμενο οποιασδήποτε θρησκείας, μονοθεϊστικής ή μη.
Οποιοσδήποτε θέλει να παρέμβει στην προσωπική μας ζωή με θέσφατα κάποιας «ουράνιας δικτατορίας» είναι επικίνδυνος.
Στο βιβλίο του βέβαια αναφέρει πάμπολα παραδείγματα εγκλημάτων που κατά καιρούς διαπράχτηκαν από διάφορους φανταμενταλιστές χριστιανούς, μωαμεθανούς, ιουδαίους ή βουδιστές, ακόμη και από καθεστώτα που θεωρούνται συνήθως αντικληρικά (όπως ο ναζισμός ή ο κομμουνισμός) αλλά τα οποία ο Christopher Hitchens θεωρεί ως μία μορφή θρησκείας, δηλαδή ολοκληρωτισμού και βαρβαρότητας.

Στα τελευταία μάλιστα δύο κεφάλαια ολοκληρώνει το λίβελλό του εναντίον κάθε θρησκείας με ένα κάλεσμα για ένα «Νέο Διαφωτισμό» ως κίνημα αντίστασης των απανταχού οπαδών του ρασιοναλισμού ενάντια στην επικίνδυνη λαίλαπα της θεοκρατίας.
Ή αλλιώς με τα λόγια του Gotthold Lessing:
«Η αληθινή αξία του ανθρώπου δεν καθορίζεται από την κατοχή της υποτιθέμενης ή πραγματικής Αλήθειας, αλλά κυρίως είναι η προσπάθεια να φτάσουμε στην αλήθεια...
Αν τυχόν ο θεός κρατούσε στο δεξί του χέρι κρυμμένη όλη την αλήθεια και στο αριστερό μονάχα τη σταθερή και φιλόπονη τάση για Αλήθεια, .... θα διάλεγα ταπεινά το αριστερό χέρι»

Ο Christopher Hitchens είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο άτομο. Πολιτικά ξεκίνησε ως οπαδός των εργατικών στην Αγγλία, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ τη δεκαετία του 60 μεταπήδησε στους τροτσκιστές. Το 1989, μετά τη διαταγή του Χομεϊνί για δολοφονία του βλάσφημου συγγραφέα Rushdie (φίλου του Hitchens) αντέδρασε στην χλιαρή αντίδραση της αριστεράς απέναντι στην ακραία αυτή μορφή λογοκρισίας και ξεκίνησε το δικό του πόλεμο εναντίον των φονταμενταλιστών. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και πλησίασε τις απόψεις του Αμερικάνου "γερακιού" Wolfowitz.
To 2007 έγινε Αμερικάνος πολίτης στα σκαλιά του μνημείου του Thomas Jefferson, ο οποίος μαζί με τους George Orwell και Thomas Paine είναι τα ινδάλματά του.

Christopher Hitchens (2008) god is not Great. How religion poisons everything. New York: Twelve. [Hachette Book Group USA]

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 και μέσα σε μία εβδομάδα έφτασε στη δεύτερη θέση των πωλήσεων της Amazon μετά το Χάρι Πότερ.

Σύμφωνα με την κριτική του Library Journal, «το βιβλίο είναι ένα προκλητικό, παθιασμένο έργο... που το συστήνουμε χωρίς επιφυλάξεις»


Δείτε επίσης:
ομιλία σχετική με το βιβλίο του συγγραφέα και απαντήσεις του σε ερωτήσεις από το κοινό (διάρκειας μίας ώρας) στον ιστότοπο «Συγγραφείς στη Google»
http://www.youtube.com/watch?v=sD0B-X9LJjs

ολιγόλεπτη συνέντευξη του συγγραφέα στο CBS
http://www.youtube.com/watch?v=0YPmt8TUoX4

βιογραφία του συγγραφέα
http://en.wikipedia.org/wiki/God_is_not_Great

Δεν υπάρχουν σχόλια: