Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η Μαρία των Μογγόλων




«Εγώ είμαι η Μαριάννα Κορομηλά, δευτερότοκο παιδί του Αθηναίου δημοσιογράφου Λάμπρου Κορομηλά…». «Εκείνη είναι η Μαρία Κομνηνή Παλαιολογίνα Διπλοβατάτζινα, κόρη του στρατηγού και μετέπειτα αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου...».

Αν αγοράσετε τη «Μαρία των Μογγόλων» περιμένοντας να διαβάσετε ιστορικό μυθιστόρημα, ξεχάστε το. Η Μαριάννα Κορομηλά απλώς παίρνει αφορμή από τη βυζαντινή πριγκίπισσα για να γράψει τη δική της βιογραφία, τα ταξίδια της στην Ανατολή, τα αγαπημένα της βιβλία και τις σπουδές της.
Όσο για την Κομνηνή, και τη βυζαντινή ιστορία, η συγγραφέας υποπίπτει τελικά στα σφάλματα που η ίδια λέει πως θα ήθελε να αποφύγει: την προέκταση υποκειμενικών απόψεων και βιωμάτων, τις αυθαίρετες συσχετίσεις, τα ατεκμηρίωτα κοινωνιολογικά συμπεράσματα και τις εξιδανικευμένες εικόνες για πριγκίπισσες, αυτοκράτορες και μουσουλμάνους χατμάνους.
Αλλά πάλι, είπαμε το βιβλίο δεν είναι ιστορία. Διαβάζεται πολύ εύκολα και είναι ενδιαφέρον ως μια απόπειρα αυτοβιογραφίας.

Το βιβλίο έγινε best seller, και στην τέταρτη ανατύπωση του, το Μάη του 2008 (η πρώτη έγινε το Φεβρουάριο 2008) είχε φτάσει στη 12η χιλιάδα.

Μαριάννα Κορομηλά (2008) Η Μαρία των Μογγόλων. Αθήνα: Πατάκης.
Το έβδομο βιβλίο στη σειρά «Η κουζίνα του ιστορικού, που επιμελείται ο Μισέλ Φάις.


Tο βιβλίο,

Georgii Pachymeris
De Michaele et Andronico Palæologis libri tredecim
Bonnae Impensis Ed. Weberis 1835
Των George Pachymeres, Immanuel Bekker, Pierre Poussines
Εκδόθηκε από Weber, 1835
Item notes: v.36 (v.1)
Πρωτότυπο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Ψηφιοποιήθηκε από την Google στις 29 Ιαν. 2007

στο οποίο βασίζει η Κορομηλά, μερικές από τις πληροφορίες της περί της Μαρίας των Μογγόλων
μπορείτε να το διαβάσετε :

http://books.google.gr/books?hl=el&id=8QcbAAAAIAAJ&dq=georgii+pachymeris&printsec=frontcover&source=web&ots=tWJKkTdptr&sig=5pM-pG109rm5UWIdZpZaCyoI_Jw&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result#PPP7,M1

Δεν υπάρχουν σχόλια: