Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Σύγχρονα λειτουργικά συστήματα


Όποιος έχει την περιέργεια να θαυμάσει την πολυπλοκότητα ενός λειτουργικού συστήματος υπολογιστή τέταρτης γενιάς, καλά θα κάνει να αρχίσει από αυτό το βιβλίο.
Προσωπικά, επικέντρωσα βέβαια την προσοχή μου στον πρώτο τόμο του έργου, διότι το έβδομο κεφάλαιό του είναι αφιερωμένο στο UNIX, το λειτουργικό σύστημα από το οποίο ουσιαστικά γεννήθηκαν όλα τα επόμενα λειτουγικά ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα.
Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ο περίφημος Αμερικανός καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Vrije Universiteit του Amsterdam Andrew S. Tanenbaum. Τα βιβλία του διδάσκονται σε πολλά τμήματα πληροφορικής ανά τον κόσμο, έχει μάλιστα φτιάξει, ειδικά για διδακτικούς σκοπούς, το λειτουργικό σύστημα MINIX, ένα Unix-οειδές ελεύθερο δωρεάν λειτουργικό,  (1) του οποίου οι σχεδιαστικές αρχές επηρέασαν αργότερα τον Linus Torvalds στη δημιουργία του πυρήνα του  Linux.


Andrew S. Tanenbaum (1993). Σύγχρονα λειτουργικά συστήματα. Τόμος Α'. Αθήνα: Παπασωτηρίου
ISBN 960-85334-4-9

Διαδικτυακή βιβλιογραφία:
1. το λειτουργικό σύστημα MINIX
http://www.minix3.org/

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Καραμανλής, ο φίλος



Όταν αγόρασα το βιβλίο αυτό του Λαμπρία, φανταζόμουνα πως θα διάβαζα μια "αγιογραφία". Είναι γνωστό πως ήταν ίσως ο στενότερος φίλος (1)  του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή   [(8 Μαρτίου 190723 Απριλίου 1998), οπότε δεν μπορούσε να ήταν αμερόληπτος όταν έγραφε για το μεγάλο πολιτικό.
 Και μάλιστα λίγο μόλις καιρό μετά το θάνατό του.
Ούτε πως το κρύβει άλλωστε. Αντιθέτως, φαίνεται πως τον τιμούσε ιδιαίτερα η αγάπη που έτρεφε γι' αυτόν ο εθνάρχης. Ο Τάκης όμως κατάφερε να γράψει ένα έργο πραγματικά αντάξιο της φιλίας τους. Χωρίς φιοριτούρες και πολυλογίες, σε 326 σελίδες, μας διηγείται με το εξόχως γλαφυρό του στιλ την πορεία του Καραμανλή από την εποχή της αυτοεξορίας του στο Παρίσι το 1963 (2) μέχρι το θάνατό του.
Το έργο αυτό  αξίζει να το διαβάσετε για δύο κυρίως λόγους:
α) χάρη των  υπέροχων ελληνικών του συγγραφέα
β) διότι εκτός από τον Καραμανλή, ασχολείται συνάμα με τους δύο κυριότερους αντιπάλους του: το Γεώργιο πρώτα και ύστερα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για τους οποίους μαθαίνουμε διάφορες πτυχές του χαρακτήρα τους καθόλου κολακευτικές...
Και η σύγκρισή τους με τον Καραμανλή είναι αναπόφευκτη!

Πολύ ενδιαφέροντα επίσης θα βρείτε, στο επίμετρο,  τα τρία αδημοσίευτα κείμενα του εθνάρχη:
Οι σχέσεις μου με το στέμμα.
Οι σχέσεις μου με τοκεφάλαιο.
Οι σχέσεις μου με τους αντιπάλους.





ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Είδηση του θανάτου του Λαμπρία στην Καθημερινή της 04-03-2001
 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_4/03/01_I7064477%3DI7064477%3D|01%2601-0301!cod40301$35252.html
 2.Βιογραφία του Καραμανλή στη Βικιπαίδεια
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%93._%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE%CF%82
3 Bίντεο για τον Καραμανλή του καναλιού  ΣΚΑΪ (αφηγητής Κ. Μάνος) από τη συλλογή "Μεγάλοι Έλληνες"
http://www.youtube.com/watch?v=FlfHFSSOIv8



Τάκης Λαμπρίας (2010). Καραμανλής, ο φίλος. Αθήνα: ΔΟΛ
ISBN 978-960-469-692-5
1η έκδοση 1998

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

The cracking codebook



Αν σας ενδιαφέρει η κρυπτογραφία και δε σας βοηθούν πολύ οι γνώσεις σας στα μαθηματικά, αυτό είναι το ιδανικό βιβλίο!
Μην ξεγελιέστε πάντως από το ότι συγκαταλέγεται στη σειρά των παιδικών βιβλίων. Χρειάζεται να το διαβάσετε σίγουρα με καθαρό μυαλό και αρκετή προσοχή, γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ, πρόκειται για μια σύντομη ιστορία των κωδίκων από την αρχαιότητα μέχρι την εφεύρεση του PGP [1] από τον Phil Zimmerman στα τέλη του 20ου αιώνα. Πολλά από τα κεφάλαιά του θα σας γοητεύσουν, αλλά ειδικά το πέμπτο κεφάλαιο με τη εξιστόρηση της επινόησης του δημόσιου κλειδιού και της ασυμμετρικής κρυπτογράφησης από το Διακεκριμένο Μηχανικό της Sun Microsystems Whitfield Diffie θα σας αφήσει άναυδο! Μια τόσο διαβολικά απλή ιδέα μεταφοράς κλειδωμένων μυστικών!


Simon Singh (2004). The cracking codebook. How to make it, break it, hack it, crack it. London: HarperCollins Children's Books.
ISBN 0-00-717604-X
τιμή στη Βρετανία 6,99 λίρες
τιμή στην Ελλάδα 10,75 ευρώ



ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1. Υπάρχει και κρυπτογραφία ελεύθερου λογισμικού GNU Privacy Guard από την Free Software Foundation, η οποία μάλιστα έχει χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Το χρονικό της τέχνης




Ένα εξαιρετικό βιβλίο από τον καθηγητή Ernst Gombrich που μας ταξιδεύει στο χώρο της τέχνης. Μια σύντομη, αλλά περιεκτική εγκυκλοπαίδεια, γεμάτη ολοζώντανες πολύχρωμες φωτογραφίες πινάκων, κτηρίων, γλυπτών, τοιχογραφιών, αγγείων, υαλογραφημάτων από όλες τις εποχές της ανθρώπινης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ο Gombrich, με την ευρυμάθεια και τη διεισδυτική του ματιά καταφέρνει μέσα σε 600 σελίδες να περιλάβει τα σημαντικότερα έργα των πιο σπουδαίων καλλιτεχνών, ώστε ο αναγνώστης του έργου να αποκτήσει μια συνολική εικόνα της ιστορίας της τέχνης.
Το αφτιασίδωτο στιλ του, τα ιστορικά διαγράμματα, οι χάρτες και το αναλυτικό ευρετήριο κάνουν το βιβλίο αρκετά ευκολοδιάβαστο ακομη και από νεώτερους ηλικιακά αναγνώστες.

Ένα πραγματικό απόκτημα που έχουμε και στις σχολικές βιβλιοθήκες ΕΠΕΑΕΚ.



E. H. Gombrich (1998). Το χρονικό της τέχνης. 2η έκδοση. Αθήνα: ΜΙΕΤ

Μετάφραση Λίνα Κάσδαγλη
ISBN: 960-250-144-8 χαρτόδετο 709 GOM

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Oι εβδομήντα κρίσιμες μέρες



Ένα συγκλονιστικό χρονικό για τους δυόμιση μήνες, από τη πτώση της χούντας την 23/7/1974 μέχρι τις πρώτες εκλογές της 17/11/1974 από τον τότε πολιτικό συντάκτη του Βήματος Σταύρο Ψυχάρη.

Τα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου περιγράφουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης εθνικής ενότητος του Κωνσταντίνου Καραμανλή να περισώσει ό,τι ήταν δυνατόν στην αφοπλισμένη από τους επίορκους στρατιωτικούς Κύπρο. Βέβαια οι συνομιλίες στη Γενεύη δεν απέδωσαν τίποτε αφού ο τουρκικός στρατός εισβολής αλώνιζε ανενόχλητος στη μαρτυρική μεγαλόνησο, καθώς η "παροπλισμένη" Ελλάδα ήταν αδύνατον να αντιδράσει. Ας μην ξεχνάμε πως η χούντα είχε φροντίσει να καταντήσει τον εθνικό στρατό μια πραιτωριανή φρουρά του καθεστώτος της, με το να κρατάει επίλεκτες μονάδες στο λεκανοπέδιο Αττικής αντί να φρουρούν στα σύνορα!

Το τρίτο και τέταρτο μέρος είναι εξ ίσου ενδιαφέροντα. Περιγράφουν πώς η αρχικά "αιχμάλωτη" πολιτική κυβέρνηση κατάφερε να ξανααποκτήσει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, με μια σειρά καλομελετημένων κινήσεων:
την επαναφορά των απότακτων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού,
τη μεταφορά των μονάδων τεθωρακισμένων στα σύνορα,
την αλλαγή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ & ΓΕΣ,
την αποστρατεία του Δ. Ιωαννίδη,
την εξορία των ηγετών της 21ης Απριλίου.

Το βιβλίο επίσης φωτίζει τον ουσιαστικό ρόλο του στρατηγού Φαίδωνος Γκιζίκη στη στήριξη της κυβέρνησης Καραμανλή, καθώς αντελήφθη ότι η εναπομείνασα σπείρα επίορκων νεαρών φιλοχουντικών αξιωματικών αποτελείτο από ανθρώπους "εντελώς παράφρονες" (σ. 174). Και ο οποίος ευτυχώς τους προειδοποίησε πως "θα αντιδράσει με κάθε τρόπο". Βέβαια είχαν κι άλλοι φύλακες τη γνώση. Ο Ε. Αβέρωφ (υπουργός Άμυνας) και ο Σ. Γκίκας (υπουργός Δημόσιας Τάξης) έπαιρναν τα δικά τους προληπτικά μέτρα... ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναγκαζόταν κάποια βράδια να μην κοιμάται στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά σε κάποιο κότερο φρουρούμενο από αντιτορπιλικό!



Σταύρος Π. Ψυχάρης (2010). Oι εβδομήντα κρίσιμες μέρες. Αθήνα: ΔΟΛ
ISBN 978-960-469-691-8
Ειδική έκδοση για την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, τιμή 5,5 ευρώ
Πρώτη έκδοση 1975