Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Lenin. A biography



Μια βιογραφία του πιο φημισμένου ηγέτη της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ από τον Βρετανό ιστορικό καθηγητή του κολεγίου St Antony's College της Οξφόρδης, Robert John Service.
Ένα έργο που αξιζει να διαβαστεί από κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για το επαναστατικό κινημα που οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στην ιστορία.
Ο Λένιν παρουσιάζεται αρκετά απομυθοποιημένος, όσο και ανθρώπινος, μιας και το βιβλίο απέχει πολύ από τα γνωστά προπαγανδιστικά σοβιετικά "αγιολόγια".
Μια λεπτομερέστατη εξιστόρηση όλων των συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην οκτωβριανή επανάσταση του 1917, αλλά και των μετέπειτα τιτάνιων προσπαθειών του φιλόσοφου-επαναστάτη για την επικράτηση της "δικτατορίας του προλεταριάτου" στην αχανή χώρα που σπαράζονταν από τον εμφύλιο πόλεμο και τις παρεμβάσεις των ξένων υπερδυνάμεων που την πολεμούσαν.

Robert Service (2000). Lenin. A biography. Cambridge, MA: The Belknap Press of Harvard University Press
ISBN 0-674-00828-6

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Τα παρασκήνια της αλλαγής



Το βιβλίο του σημερινού προέδρου του ΔΟΛ και εκδότη του Βήματος, Σταύρου Π. Ψυχάρη, είναι μια πολλή ενδιαφέρουσα εξιστόρηση των συγκλονιστικών γεγονότων των τελευταίων ημερών της δικτατορίας, το καλοκαίρι του 1974.
Ειδικά η ολοζώντανη διήγηση της εβδομάδας του πραξικοπήματος εναντίον του Μακάριου και των πρώτων ημερών της τουρκικής εισβολής στην ανοχύρωτη από τους επίορκους αξιωματικούς Κύπρο κάνει τον αναγνώστη να εξοργιστεί κυριολεκτικά με την ανικανότητα και την αφέλεια του χουντικού εσμού "Ιωαννίδης και Σια" που οδήγησαν τον ελληνισμό στη χειρότερη τραγωδία των μεταπολεμικών χρόνων.

Πολύ χρήσιμα επίσης για τον ιστορικό του μέλλοντος, το έκτο μέρος του βιβλίου με τις εξιστορήσεις των πολιτικών Κανελλόπουλου, Μαύρου, Αβέρωφ και Στεφανόπουλου για την 23/7/1974 καθως και το παράρτημα με την περίφημη επιστολή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τις απόρρητες εκθέσεις των αρχηγών των όπλων των χουντικών ενόπλων δυνάμεων, την επιστολή του αρχιπραξικοπηματία Μακαρέζου το Μάιο του 1974, ό οποίος ζητάει λύση του αδιεξόδου με... προσφυγή σε εκλογές, και το ανεξακρίβωτο τελεσίγραφο αξιωματικών εναντίον της χούντας λίγο πριν την κατάρρευσή της.

Σταύρος Π. Ψυχάρης (2010). Τα παρασκήνια της αλλαγής. Αθήνα: ΔΟΛ
ISBN 978-960-469-690-1
ειδική έκδοση για την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" τιμή 5,5 ευρώ
Πρώτη έκδοση 1974, όταν ο Ψυχάρης ήταν πολιτικός συντάκτης του Βήματος.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

(MANGA) ROMEO & JULIET



Το πρώτο μου μάνγκα βιβλίο δεν μπορούσε παρά να ήταν κάτι κλασικό.
Είναι κι ότι κάνω συλλογή με εκδόσεις του μοναδικού Ρωμαίου και Ιουλιέτας, οπότε ...πάνε τα έντεκα ευρώ μου.
Ήδη στα δυο κεντρικά ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία της Αθήνας βρίσκεις μεγάλη συλλογή από εικονογραφημένα βιβλία, που σημαίνει πως το παραδοσιακό κοινό των αναγνωστών κόμικς στρέφεται πια και προς τα γιαπωνέζικου στιλ μάνγκα.
Το περίεργο μ' αυτή την έκδοση είναι πως κρατήθηκε η αρχαΐζουσα σεξπιρική γλώσσα, παρ' όλο που δεν μπορούσε φυσικά να περιληφθεί στις 193 σελίδες, συν τις εικόνες, ολόκληρο το πρωτότυπο κείμενο.
Ως μάνγκα βέβαια, η ιστορία διαδραματίζεται στη σημερινή Ιαπωνία, αλλά οι Μοντάγοι και οι Καπουλέτοι είναι εδώ αντίπαλες συμμορίες οικογενειών Γιακούζα!
Τα σκίτσα, παρότι ασπρόμαυρα, είναι πολύ όμορφα, αλλά περιέργως, την προσοχή του αναγνώστη και πάλι τραβάει σίγουρα το ίδιο το αξεπέραστο κείμενο του μεγάλου βάρδου.

Η σειρά MANGA SHAKESPEARE, η οποία περιλαμβάνει 14 έργα του Σέξπιρ, έχει τιμηθεί με τη διάκριση "καλύτερο βιβλίο για έφηβους" από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Ν. Υόρκης (NYPL), και τη διάκριση "καλύτερο βιβλίο για νέους ενήλικες" από την Αμερικάνικη Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA)
O Richard Appignanesi που επιμελήθηκε το κείμενο είναι επιμελητής του περιοδικού τέχνης και πολιτισμού THIRD TEXT.
Ο εκδοτικός οίκος Self Made Hero εξειδικεύεται σε εικονογραφήσεις έργων της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και το 2008 απέσπασε το βραβείο "Βρετανικός Εκδοτικός Οίκος Νέων της χρονιλάς".

William Shakespeare (2009). MANGA SHAKESPEARE. Romeo and Juliet. London: Self Made Hero.
Illustrator Sonia Leong
Text Adaptor Richard Appignanesi
Textual Consultant Nick de Somogyi
ISBN-13 978-0-9552856-0-8
Printed & bound in England
τιμή στον Παπασωτηρίου 11 ευρώ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Essential Visual History of the Bible



Αν είστε απ' αυτούς που έχουν τύψεις επειδή δεν έχουν μια συνολική, έστω και περιληπτική, εικόνα της Βίβλου, το τομίδιο αυτό των 512 σελίδων είναι αυτό που ψάχνατε!

Περιέχει εν συντομία τα βασικά κεφάλαια όλων των βιβλίων της Παλαιάς & Καινής Διαθήκης, αγγλική μετάφραση των πιο σημαντικών εδαφίων, συνοδευόμενων από πολύχρωμες φωτογραφίες ή εικόνες σημαντικών καλλιτεχνών.
Οι επεξηγήσεις, τα σύντομα εγκυκλοπαιδικά άρθρα και οι λεπτομερείς ιστορικοί πίνακες βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει τα κείμενα και να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα της ιστορικής εποχής στην οποία αναφέρονται.
Ενα μεγάλο ατού του βιβλίου είναι ότι τηρεί μια όσο το δυνατόν αντικειμενική στάση, όχι μόνον απέναντι στα διάφορα χριστιανικά δόγματα, αλλά και απέναντι στις δύο άλλες "Αβρααμικές" μονοθεϊστικές θρησκείες, τον ιουδαϊσμό και το μωαμεθανισμό.



National Geographic (2008). Essential Visual History of the Bible. Berlin: Peter Delius Verlag GFmbH & Co KG
Printed in China
ISBN 978-1-4262-0217-9
τιμή 15,95 δολάρια [τιμή με έκπτωση στις ΗΠΑ 9,98 δολάρια]