Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Twilight




Ένιωθα για χρόνια τύψεις που δεν μπορούσα να συμβαδίσω ποτέ με τα γούστα των κορών μου και να ξετρελαθώ με τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» ή κάποια ιστορία Χάρι Πότερ. Έβρισκα εύκολες τις γνωστές δικαιολογίες. Λογοτεχνία για εφήβους. κοριτσίστικα γούστα κτλ.
Μέχρι που έπιασα στα χέρια μου το Twilight της Stephenie Meyer.
Το ξεκίνησα από περιέργεια, και χωρίς να έχω δει πρώτα την ταινία, βλέποντας τη μεγάλη μου κόρη να παρατάει τα διαβάσματά της για τις πανελλήνιες για να το καταβροχθίσει. Από τις πρώτες σελίδες κατάλαβα πως είχα κολλήσει και δεν θα το παρατούσα με τίποτε.
Unputdownable!
Η Isabella Swan φτάνει στη συνεχώς συννεφιασμένη κωμόπολη Forks για να περάσει την τελευταία τάξη του λυκείου με τον πατέρα της, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη χωρισμένη μητέρα της να απολαύσει το νέο μεγάλο της έρωτα. Η μοναχική Bella έχει μεγάλες επιτυχίες στο νέο της περιβάλλον, αλλά δεν αποφασίζει να τα φτιάξει με κανένα συμμαθητή της μέχρι που συναντάει τον Edward Cullen. Ο Edward είναι κι αυτός μοναχικός και περίεργος, την ερωτεύεται παράφορα… αλλά μας προκύπτει βρικόλακας! Για τον Edward η Bella είναι διπλό αντικείμενο του πόθου. Ως γυναίκα… αλλά και ως γεύμα.
Η ιστορία έχει απ΄ όλα: παθιασμένους έρωτες, σκηνές από τη ζωή σε μια επαρχιακή πόλη της Αμερικής, αστείες φάσεις με πρωταγωνίστρια την αδέξια Bella, αλλά και τη σύγκρουση κακού-καλού. Μόνο που στη συγκεκριμένη ιστορία, η οικογένεια των βρικολάκων, βρίσκεται με τη μεριά των ηθικών ατόμων που παλεύουν να υπερνικήσουν τις δικές τους μικρότητές τους.

Το Twilight, μπορεί να μην είναι το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αλλά σίγουρα είναι μια συναρπαστικότατη ιστορία που δε θα σας αφήσει σε ησυχία μέχρι να φτάσετε στη τελευταία σελίδα. Μάλλον θα σας κάνει να τρέξετε γρήγορα να αγοράσετε και τους επόμενους τόμους.
Για όσους μαθητές δε βρίσκονται στο επίπεδο C2 (Proficiency), το βιβλίο είναι ότι πρέπει για εξάσκηση, αλλά και αναγνωστική απόλαυση.
Το κατά πόσον είναι ένα απλό «άρλεκιν» είναι φυσικά δική σας απόφαση.
Enjoy!

Το αγόρασα στον Παπασωτηρίου της Πανεπιστημίου, μόνον κατόπιν παραγγελίας, διότι και η αγγλική του έκδοση εξαντλιόταν καθημερινώς! Φαίνεται πια πως το αγγλόφωνο κοινό στην Αθήνα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να υποστηρίζει κάμποσα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία που πραγματοποιούν αξιοσημείωτα υψηλές πωλήσεις βιβλίων.

Stephenie Meyer (2007) Twilight. London: Atom Books
[θυγατρική της Hachette Livre UK]
ISBN 978-1-904233-65-7
Τιμή 6,99 λίρες, στην Ελλάδα 7,50 ευρώ
Στη βρετανική του έκδοση που αγόρασα, έκανε δέκα έξι ανατυπώσεις μόνον το 2008.

Πρώτη έκδοση στις ΗΠΑ, από τον εκδοτικό οίκο της Ν. Υόρκης Little, Brown and Co., το 2005.
LC Classification: PZ7.M5717515 Tw 2005

Το βιβλίο πήρε το βραβείο του καλύτερου βιβλίου της χρονιάς του περιοδικού Publishers Weekly για το έτος 2005.

Κατά την κριτική των λονδρέζικων Times:
"Η ιστορία, μια υπνωτική αφήγηση γραμμένη σε ονειρικό ύφος, συνοψίζει τέλεια το εφηβικο αίσθημα της σεξουαλικής έντασης και της αποξένωσης."

H Stephanie Meyer στη συνέντευξή της στο
http://www.youtube.com/watch?v=1SQ9bJIhcJ0
περιγράφει πώς ξεκίνησε να γράφει το πρώτο της βιβλίο.
Δεν είχε σκεφτεί ποτέ πως θα έκανε καριέρα ως συγγραφέας. Απλώς είδε ένα όνειρο με μια κοπέλα που ερωτεύεται ένα βρικόλακα Το όνειρο πρέπει να της άρεσε τόσο πολύ και της έκανε τόση μεγάλη εντύπωση που μετά από τόσα χρόνια ξανάπιασε το φορητό της για να γράψει κάτι η ίδια.
Σαν να επρόκειτο για απλό σημείωμα για να μην το ξεχάσει, πόσο μνήμη εξάλλου να περίσσευε σε μια μαμά τριών παιδιών...
Επιχειρώντας να γράψει κατάλαβε πόσο πολύ την ικανοποιούσε το γράψιμο.
Ήταν βέβαια μανιώδης βιβλιοφάγος, θεωρούσε τα βιβλία πραγματική απόλαυση, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο θα της άρεσε και η δημιουργική γραφή.
Αυτό ήταν. Δε σταμάτησε ποτέ.
Μόλις τελείωσε το μυθιστόρημά της αποφάσισε πως έπρεπε να κάνει το επόμενο βήμα.
Δεν είχε ιδέα για τη διαδικασία. Λογοτεχνικοί πράκτορες και εκδοτικοί οίκοι της φαινόταν μπαμπούλες.
Με προτροπή όμως της μεγάλης της αδελφής δεν το έβαλε κάτω.
Έψαξε στο διαδίκτυο για την όλη διαδικασία και άρχισε να στέλνει δείγματα της δουλειάς της σε εκδότες. Έλαβε δέκα απορριπτικές απαντήσεις μέχρι που κάποιος τελικά της απάντησε πως θά ήθελε να δει το υπόλοιπο της δουλειάς της.
Σήμερα η Stephanie Meyer έχει ήδη πουλήσει 22 εκατομμύρια αντίτυπα, και τα μυθιστορήματά της γίνονται το ένα μετά το άλλο πετυχημένες ταινίες.
Η ανταπόκριση του κοινού είναι τόσο εντυπωσιακή που η συγγραφέας αισθάνεται την πίεση της ευθύνης. Πρέπει συνεχώς να προσέχει στο στήσιμο της πλοκής γιατί το κοινό της θυμάται όλες τις λεπτομέρειες. Και τα κομματάκια του παζλ πρέπει να συναρμολογηθούν στη σωστή σειρά.
Η ζωή της έχει πια αλλάξει ριζικά.


Σύνδεσμοι:

Εγγραφή της πρώτης αμερικάνικης έκδοσης στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου
http://lccn.loc.gov/2004024730

κριτική από μια χριστιανική πλευρά
http://www.planetwisdom.com/books/reviews/twilight.php

κριτική του μπλογκ «Αιρετικές ιδέες»
http://www.hereticalideas.com/2008/10/book-review-twilight/

κριτική από ένα αγορίστικο μπλογκ
http://www.geektyrant.com/2008/08/twilight-book-review-a-guys-perspective/

μερικές σελίδες του μυθιστορήματος από την εταιρία που το εξέδωσε στη Βρετανία
http://www.littlebrown.co.uk/assets/pdf/extracts/9781904233657.pdf

1 σχόλιο:

libelef είπε...

Γεία σας!Το όνομα μου είναι Χριστίνα και είμαι από το πρώτο λύκειο Ελευσίνας στην πρωτη ταξη.Απο τότε που πρωτοβγήκε το TWILIGHT έχω κολλήσει αφάνταστα έχω πάρει και τα 2 βιβλία και περιμενω με παρα πολυ αγωνία το 3!!!Μπορώ να πω οτι κατα κάποιο τρόπο είμαι ερωτευμένη και με τον Edward αλλα και γενικώς με την ιστορία. Με σαγηνεύει ο τροπος που η συγγραφέας εκφράζει τον έρωτα αλλα και την λεπτομέρεια σε κάθε τι που περιγράφει!!!